Dienstenbond CNV

Overleg GD over van alles en nog wat
20-08-2004

Afgelopen week is onderhandeld over de nieuwe CAO van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Belangrijke punten zijn de kinderopvang, het "vangnet" en de pensioenregeling. Bovendien reageren we op de kabinetsvoorstellen.

Kinderopvangregeling
Het kabinet is gekomen met een nieuwe kinderopvangregeling. Helaas is deze nieuwe regeling, die ingaat per 1 januari 2005, niet al te best. Het zou goed geweest zijn om alle werkgevers in Nederland te verplichten om een kinderopvangregeling te hebben. Maar dat is niet het geval.

Gelukkig heeft de GD een goede kinderopvangregeling, maar die moet nu, als gevolg van het kabinetsbeleid, op een aantal punten worden aangepast.

De nieuwe regeling zegt dat de overheid 1/3 van de kosten gaat betalen, de medewerker ook en de werkgever 1/6 deel. Het resterende
1/6 deel moet door de werkgever van de partner worden betaald. En daar wringt nu net de schoen; niet iedere werkgever heeft een kinderopvangregeling.

Naar mijn inschatting moeten de meeste werknemers meer gaan betalen dan tot nu toe. Dat komt onder meer omdat de overheidsbijdrage in de nieuwe regeling inkomensafhankelijk wordt. Er zitten nogal wat verschillen tussen de nieuwe en de bestaande kinderopvangregeling en de overheid laat niet toe dat we alles gaan compenseren.

De GD kent nog een fonds (WGF Kintent). Hieruit wordt voor een deel de kinderopvang bekostigd en daarnaast wordt gekeken naar werkervaringsplaatsen. Deze niet geheel duidelijke regeling kan wat betreft de CNV Dienstenbond op de helling. Maak een nieuw fonds waaruit alleen de kosten van kinderopvang worden betaald en maak afspraken hoe de bestaande pot met geld verdeeld wordt.

Half oktober willen we bij de GD duidelijkheid hebben over hoe de nieuwe regeling er uit komt te zien en wat er gebeurt met WGF/Kintent.

Vangnet
Zoals bekend, wil de GD de bestaande wachtgeldregelingen hervormen. Op zich is de CNV Dienstenbond daar niet op tegen, maar het moet wel een gelijkwaardige regeling zijn. Vandaar dat we voor de zomer een voorstel hebben gedaan. Dit komt erop neer dat een boventallige medewerker bemiddeld wordt. Lukt het uiteindelijk niet om een andere baan te vinden, dan ontvangt de medewerker een ontslagvergoeding ter grootte van de kantonrechterformule.

Echter, het kabinet is van plan de ontslagvergoeding in mindering te brengen op de WW-uitkering. Dit betekent dat je wel een vergoeding ontvangt, maar dat je deze eerst moet "opeten" voordat je een uitkering krijgt. Dan heeft een ontslagvergoeding natuurlijk weinig zin.

Vandaar dat we nu het voorstel hebben gedaan om medewerkers die boventallig zijn, in dienst van de GD te laten en te bemiddelen tot zij ander werk hebben gevonden. Vanzelfsprekend moeten goede afspraken gemaakt worden over de bemiddeling. Wat wordt van de medewerker verwacht? Daarbij moet het mogelijk zijn om ander werk te vinden op het eigen niveau. Lukt dat niet, dan moet gekeken worden naar ander werk op een lager niveau. Werk gaat in dit geval boven alles. Te meer omdat de GD in ons voorstel wel het salaris volledig of gedeeltelijk blijft betalen.

Ook is het in ons voorstel mogelijk om korter te werken bij de GD of gedetacheerd te worden bij een andere werkgever.

Ik besef dat dit voorstel ingrijpend is, maar daar staat tegenover dat een medewerker dan wel in dienst blijft en dus geen gebruik hoeft te maken van een WW-uitkering.

We zijn er nog lang niet uit. De GD onderzoekt ons voorstel en komt de komende periode met een reactie.

Pensioenregeling
De huidige regeling moet op een aantal punten worden aangepast. De GD komt binnenkort met nieuwe voorstellen. Die zullen we bekijken en dan zullen we een standpunt innemen.

Kabinetsbeleid
Het kabinet heeft veel verslechteringsvoorstellen in petto. De komende weken wordt u hierover geïnformeerd In september schorten we het overleg met alle werkgevers op en gaan we de bedrijven in om duidelijk te maken wat we van de kabinetsvoorstellen vinden en wat de consequenties zijn voor de medewerkers. U hoort hier zeker meer van!

Tot slot
De CNV Dienstenbond zit niet stil. De komende maanden zijn we druk in de weer om de leden te ontmoeten en informatie te verstrekken. U bent al lid, maar uw collega mogelijk nog niet. Wilt u hem/haar wijzen op de CNV Dienstenbond?

CNV-leden worden geholpen als er problemen op het werk zijn, maar ook als er andersoortige juridische geschillen zijn. In de prijs van het lidmaatschap is een volledige rechtsbijstandsverzekering inbegrepen. Dat scheelt u veel geld.

Bovendien hebben we een financieel adviesbureau en een bureau voor loopbaanvraagstukken.

Informatie over de GD kunt u krijgen via Wim Burggraaf. Dat kan telefonisch
(055)577 26 40 of per mail w.burggraaf@cnvdibo.nl