Politie Groningen

Persberichten zaterdag 21 augustus 2004

Provincie Groningen 21-08-2004 -

Sappemeer: vernieling; jongeren aangehouden
Twee 18-jarige mannen uit Hoogezand zijn vrijdagnacht door de politie aangehouden in de dr. Aletta Jacobsstraat in Sappemeer. De politie kreeg een melding van vernieling van een ruit, waarbij het signalement van de daders werd doorgegeven. Ter plaatse troffen agenten een groep jongeren aan waarvan er twee voldeden aan de opgegeven signalementen. Bij aanspreken door de politiemensen weigerden beiden hun naam op te geven. Ze werden daarop aangehouden. Eén van de verdachte verzette zich tegen de aanhoudingen en het kwam tot een vechtpartij met de agenten. Omdat omstanders zich met de aanhouding bemoeiden en die probeerden te voorkomen werden meerdere politiemensen in gezet. Na een hevig handgemeen kon de man worden overmeesterd. Hij werd net als de andere verdachte overgebracht naar het politiebureau. De man is ingesloten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor vernieling en verzet. De medeverachte is na verhoor heengezonden. Hij krijgt proces-verbaal voor vernieling. Bij de schermutselingen liepen drie politiemensen verwondingen op. Eén van hen moest in een ziekenhuis worden behandeld.

Winschoten: automobilist onder invloed
Wegens rijden onder invloed heeft de politie vrijdagnacht aan het Oostereinde in Winschoten een 32-jarige automobilist uit Marum aangehouden. De man bleek bij een routinecontrole te veel te hebben gedronken. Bij de ademanalyse op het bureau werd 1.67 promille alcohol vastgesteld. Na verhoor is de verdachte met een rijverbod van 8 uur heengezonden. Hij krijgt proces-verbaal voor rijden onder invloed. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Siddeburen: bedreiging
Bij een jeugdsoos aan de Kugelslaan in Siddeburen heeft de politie vrijdagavond een 23-jarige man uit Delfzijl aangehouden. De man hield zich niet aan de huisregels van de soos en werd daarop aangesproken door een bestuurslid. Met een kapotgeslagen bierglas in de hand dreigde de verdachte daarop het bestuurslid (32) in elkaar te zullen slaan. De politie werd gewaarschuwd en agenten hielde de verdachte aan. Hij werd meegenomen naar het bureau en ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Farmsum: man aangehouden op vuilstortplaats
Op de gemeentelijke vuilstortplaats aan de Warvenweg in Farmsum heeft de politie vrijdagnacht een 25-jarige man uit Appingedam aangehouden. De politie kreeg een melding over een verdachte auto bij de stortplaats. Op terrein bleek dat er verschillende goederen uit containers waren gehaald. Bij verder onderzoek op de stortplaats troffen agenten de verdachte aan. Hij verklaarde de goederen uit de containers te hebben gehaald. De man is meegenomen naar het bureau en ingesloten voor nader onderzoek.

Delfzijl: fietsers aangehouden voor rijden onder invloed De politie heeft vrijdagavond aan Kuilsburg in Delfzijl ee 36-jarige man en een 41-jarige vrouw aangehouden voor fietsen onder invloed. Surveillerende agenten troffen het paar eerder op de avond al fietsend aan. De man kreeg toen een bekeuring voor rijden zonder licht. Beide fietsers verkeerden ook toen al onder invloed van alcohol en werden door de politiemensen gesommeerd niet meer te fietsen en verder te lopen. Later op de avond werden ze weer fietsend aangetroffen. Beiden bleken behoorlijk onder invloed van alcohol en werden meegenomen voor de ademanalyse. Bij de man werd een bloedalcoholgehalte van 2.33 promille gemeten terwijl de vrouw een score van 2.63 promille blies. Tegen beiden is proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed. Na verhoor zijn ze met rijverboden van 12 respectievelijk 14 uur heengezonden.

Wagenborgen: automobilist onder invloed
Een 52-jarige automobilist uit Steendam is vrijdagavond door de politie aangehouden op de Hoofdweg in Wagenborgen. De man bleek bij een politiecontrole te veel te hebben gedronken (1.23 promille). Na verhoor op het politiebureau is de man heengezonden. Hij kreeg een rijverbod van 5½ uur opgelegd.

Snelheidscontroles: vrijdag
Feerwerd: Aduarderdiep Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 243 voertuigen, aantal overtredingen: 16, hoogst gemeten snelheid: 113 km.

Wirdum: Provinciale Weg N360 Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 1280 voertuigen, aantal overtredingen: 10, hoogst gemeten snelheid: 97 km.

Groningen: telefoondief aangehouden
In de Peperstraat in Groningen hield de politie vrijdagnacht een 20-jarige man uit Groningen aan. De man wordt verdacht van diefstal van een mobieltje uit een jaszak in een horecagelegenheid aan de Papengang in Groningen. De eigenaresse van de telefoon, een 25-jarige vrouw uit Wageningen, zag een man nabij haar jas en miste kort daarop haar telefoon. Ze ging naar buiten en sprak de man aan. Hij ontkende de diefstal, maar op dat moment ging er in de kleding van de man een GSM over. De vrouw herkende haar beltoon, waarop de man er hardlopend vandoor ging. Op basis van de het opgegeven signalement kon de verdachte worden opgespoord. Hij werd meegenomen maar was niet in het bezit van de telefoon. De man ontkent de diefstal. Ook donderdagavond werd in een horecagelegenheid in de Groninger binnenstad een GSM gestolen door een man met hetzelfde signalement. De verdachte is ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: man sluit vriendin op
Bij een woning aan de Laan in Groningen heeft de politie vrijdagavond een 33-jarige man uit Groningen aangehouden. De man had donderdag zijn 19-jarige vriendin uit de woning gezet zonder dat zijn de gelegenheid kreeg om spullen mee te nemen. Vrijdagavond ging de vrouw met een kennis naar de woning op persoonlijke spullen te halen. Plotseling kwam de verdachte thuis en zette terstond de kennis de woning uit. Zijn vriendin beletten hij de woning te verlaten en hield haar ruim een half uur tegen haar wil vast. De weggestuurde kennis waarschuwde de politie. Toen agenten bij de woning kwamen zag de vrouw kans te vluchten. Ze werd achterna gezeten door de verdachte, maar die werd aangehouden door de politie. De man probeerde agenten te slaan en kon na het gebruik van pepperspray worden overmeesterd. De man is meegenomen en ingesloten. Hij bleek nog een deuk in de auto van zijn ex te hebben getrapt.

Groningen: automobilist onder invloed
Aan de Sontweg in Groningen heeft de politie vrijdagavond een 38-jarige man uit Groningen aangehouden. De man reed in zijn auto en belde niet handsfree. Dat werd door een politiepatrouille gezien. De man kreeg een bekeuring. Hij bleek ook gedronken te hebben en werd meegenomen voor de ademanalyse. Daarbij werd 1.65 promille alcohol gemeten. Na verhoor is de man met een rijverbod van 8 uur heengezonden. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Groningen: fietser gewond
Een 57-jarige fietser uit Groningen is vrijdagavond gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Westersingel in Groningen. De man fietste vanaf de Kraneweg de Westersingel op maar keerde plotseling om richting Verlengde Visserstraat. Hij werd daarbij aangereden door een auto, bestuurd door een 41-jarige vrouw uit Groningen. De fietser kwam te vallen en liep hoofd- en armlestel op. Hij is voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht.

Groningen: man aangehouden
In een woning aan de Tuinbouwdwarsstraat in Groningen heeft de politie vrijdagmiddag een 23-jarige man uit Groningen aangehouden. De man, die met meerdere personen in het huis woont, richtte vernielingen aan en stripte nagenoeg alle elektrische bedrading in het pand. Hij bleek ernstig in de war te zijn en weigerde mee te gaan. Het kwam tot een vechtpartij met agenten, waarbij gebruik werd gemaakt van pepperspray. De man kon worden overmeesterd en werd meegenomen naar het politiebureau. Na onderzoek door medici is de man met een inbewaringstelling opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.