Socialistische Partij

Niet reanimeren mag niet standaard worden

21-08-2004 * De handelwijze van Meavita Woonzorg, dat alle cliënten en medewerkers per brief liet weten dat in haar instellingen niet gereanimeerd wordt, tenzij een bewoner daar expliciet om heeft gevraagd, is onzorgvuldig. Dit stelt SP-Kamerlid Agnes Kant in een reactie op de ophef die is ontstaan na berichtgeving in De Telegraaf van vandaag. "Niet reanimeren in verpleeghuizen mag nooit standaard of normaal worden. Bij dit vraagstuk past uiterste zorgvuldigheid en die is hier helaas niet betracht."

Kant: "Door bij hart- of ademstilstand standaard niet te reanimeren, lijken deze verpleeghuizen ervan uit te gaan dat het altijd om zinloos medisch handelen gaat. In sommige situaties kan dat het geval zijn, maar deze situaties moeten per bewoner met de familie goed besproken en gewogen worden. De staatssecretaris moet erop toezien dat hier in elk verpleeghuis zorgvuldige procedures voor in acht genomen worden."

Kant vindt dit bericht extra wrang omdat tegelijkertijd bekend wordt dat het College van Zorgverzekeringen de staatssecretaris adviseert de gehele AWBZ af te schaffen. "De AWBZ is een collectieve verzekering voor langdurige zorg waarin we in solidariteit betalen voor iets wat ons allemaal kan overkomen. Indien dit wordt overgeheveld naar de commerciële verzekeraars, is het gevaar groot dat deze zorg in het gedrang komt - ze is namelijk commercieel niet interessant. Ook het overhevelen van een deel van de AWBZ-zorg, de huishoudelijke hulp in de thuiszorg naar de gemeenten zoals Ross al van plan is, is een slecht plan omdat de mensen die deze zorg nodig hebben afhankelijk worden van gemeentelijke willekeur. Bovendien zijn de plannen ingegeven doordat het kabinet te hoge AWBZ-kosten vreest. Maar de kosten dalen niet als je ze overhevelt naar verzekeraars of gemeenten, of je moet afstappen van het recht op zorg. Ik vrees dat dit laatste uiteindelijk zal gebeuren."

De kwaliteit van zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen staat al onder grote druk vanwege de te beperkte financiële middelen en te weinig personeel. Dat bleek uit een enquête die de SP onlangs heeft gehouden onder meer dan 1100 bewoners, familieleden en werknemers in verpleeg- en verzorgingshuizen. Ruim 90 procent van het personeel vindt dat de grens is bereikt dan wel
overschreden. Het gebrek aan tijd leidt tot mensonwaardige en soms mensonterende omstandigheden.

Download het rapport Waar een rijk land arm in is www.sp.nl/partij/theorie/standpunten/rapport_verpleeghuiszorg.pdf> (PDF, 573 KB)