Politie Friesland

Politieberichten van 20/08 13.00 uur tm 21/08 13.00 uur

Fryslân 21-08-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie via 0900 - 8844.

Hantum: woningbrand
Zaterdag verleende de politie om 02.30 uur assistentie tijdens een woningbrand aan de Hearewei. Er raakte niemand gewond. De bewoners ontdekten het vuur op hun zolder en verlieten direct de woning. De brandweer was snel ter plaatse. Het vuur was snel onder controle maar de brandweer kon niet voorkomen dat de zolder van de woning brand- en waterschade opliep. Aan de buitenzijde van de woning is geen grote schade zichtbaar. Volgens de brandweer is blikseminslag de vermoedelijke oorzaak van brand. De technische recherche onderzoekt de zaak.

Leeuwarden: eerste actie preventief fouilleren
Tussen vrijdag 23.30 uur en zaterdag 02.00 uur is in Leeuwarden een actie preventief fouilleren gehouden. De politie heeft besloten om tot deze actie over te gaan om het veiligheidsgevoel van de Leeuwarder burgers te verhogen. Daarnaast heeft de actie een preventieve uitstraling. In het kader van het strafrecht kunnen de wapens beter thuisgelaten worden.
Door vier teams van drie politiemensen is in het Leeuwarder veiligheidsrisicogebied, zonder aanzien des persoons, gefouilleerd. In totaal zijn 209 personen gefouilleerd.
Ook werden een taxichauffeur en de inzittenden van twee personenwagens gecontroleerd. Er zijn vier messen aangetroffen wat via een miniproces-verbaal is afgehandeld. Bij een 19-jarige Leeuwarder werd een busje peperspray aangetroffen. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het bureau. Twee Leeuwarders van 38 en 50 jaar zijn aangehouden voor belediging.
Ook werden er op straat een partij verdovende middelen (zes bolletjes heroïne en vier wikkels cocaïne) op straat gevonden. De verdovende middelen zijn in beslag genomen en worden vernietigd.
Door de aanwezigen in de Leeuwarder binnenstad werd zonder uitzondering positief gereageerd op de actie van vannacht.

Nijland: rijbewijs ingevorderd
Van een 41- jarige automobilist uit Middenmeer werd vrijdag om16.20 uur het rijbewijs ingevorderd. De man reed op de rijksweg A7 138 km/u met zijn bestelauto met aanhanger terwijl met aanhanger een snelheidslimiet geldt van 80 km/uur.

Leeuwarden: woninginbraak
Vrijdag, tussen 17.30 uur en 18.15 uur, is ingebroken in een woning aan de Dokkumertrekweg. Er zijn diverse spullen uit de woning weggenomen waaronder sieraden en geld. Men drong het pand via een raam binnen. Een 76-jarige Leeuwarder deed aangifte.

Hichtum: auto te water
Vrijdag raakte om 16.15 uur een personenauto te water aan de Westergoawei. De auto werd door een 23-jarige inwoonster van Leiden bestuurd. De vrouw raakte niet gewond maar werd ter observatie per ambulance naar het ziekenhuis te Sneek gebracht. Aan het begin van de avond is zij uit het ziekenhuis ontslagen. Ze reed vanuit de richting Bolsward. Ter hoogte van de kruising met de Wibrandaweg Easthimmerwei raakte ze door onbekende oorzaak in de middenberm. Vervolgens schoot haar auto de rijstrook over voor het tegemoetkomende verkeer. Via de berm schoot het voertuig de weg weer op om aan de linkerzijde in een sloot tot stilstand te komen. De vrouw was de enige inzittende en kon op eigen kracht het voertuig verlaten.
De auto was total loss en werd door een bergingsdienst weggesleept.

Gytsjerk: inbraak school
In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in een school aan de Simke Kloostermanstraat. Er werden computers weggenomen t.w.v. E 5.500,--. Men kwam het pand via een raam op het dak binnen. Er is aangifte gedaan door een 48-jarige inwoonster van Anjum.

Zurich: kortsluiting hotel
Vrijdag verleende de politie om 21.30 uur assistentie aan de brandweer bij een hotel aan de Caspar de Roblesdijk. Aanvankelijk dacht men dat er brand was ontstaan door kortsluiting. Inspectie door de brandweer van Makkum maakte duidelijk dat er geen sprake van vuur was. Brandweerlieden constateerden dat er kortsluiting bij de bar was ontstaan waarop gepaste technische maatregelen werden getroffen. De hoteleigenaar had alarm geslagen en wilde alle risicos uitsluiten in verband met de zorg voor zijn hotelgasten.

Haskerhorne: autodief aangehouden
Zaterdag is om 00.10 uur een 25-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van verduistering van een personenauto. Agenten ontdekten de verdachte met de gestolen auto op de parkeerplaats bij een tankstation aan de A7. Na een eerste inspectie bleek dat het om een gestolen auto ging. De verdachte is naar het bureau gebracht waar hij voorgeleid is. Tijdens het verhoor legde de man een bekentenis af. De verdachte is ingesloten. De auto is door een takeldienst naar een stalling gebracht. De eigenaar van de auto woont in het midden van Nederland en moet nog geïnformeerd worden.

Leeuwarden: verdachte aangehouden na vernielingen
Zaterdag is om 05.55 uur een 24-jarige Leeuwarder aangehouden nadat hij aan de Speelmanstraat zeven ruiten van diverse woningen had vernield. De verdachte gebruikte hierbij een steen. Over de motivatie van de verdachte is nog niets bekend. De verdachte is na verhoor weer vrijgelaten. Enkele gedupeerde bewoners hebben aangifte gedaan maar er zullen nog meerdere volgen. De politie stelt een onderzoek in.

Fryslân: onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Drachten: Zuidkade, zaterdag 02.15 uur, 19-jarige inwoner van Drachten, 535 ug/l, rijverbod 5 uur, bromfietser.

Wolvega: Van der Sandeplein, zaterdag 00.50 uur, 560 ug/l, rijverbod 6 uur, automobilist. De juiste identiteit van de verdachte moet nog vastgesteld worden. De verdachte is op grond van ophouding ter identificatie ingesloten.

Sint Nicolaasga: Huisterheide, zaterdag 00.40 uur, 35-jarige inwoner van Langweer, 430 ug/l, rijverbod 4 uur, automobilist. De verdachte was met zijn personenauto ter hoogte van de Langwarderdyk tegen de gevel van een woning gereden. Over de schade aan de woning zijn geen details bekend. De auto raakte ernstig beschadigd en is door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Haulerwijk: Eikensingel, vrijdag 23.10 uur, 24-jarige inwoner van Haulerwijk, 740 ug/l, rijverbod 8 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist. De verdachte reed met zijn personenauto tegen een stilstaande personenauto. De geraakte auto vernielde door de aanrijding een tuinhek en een brievenbus. Beide voertuigen liepen schade op en werden door een takeldienst afgevoerd. De verdachte liep tijdens de aanrijding vermoedelijk een gebroken neus op. Hij is onder begeleiding van familieleden naar het ziekenhuis te Drachten gegaan voor een medisch onderzoek.

Earnewald: inbraak
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken bij een kanocentrum aan De Reidtugel. Er is een bureautrolley weggenomen met daarin o.a. geld en de gehele boekhouding. De ruimte was niet afgesloten. Een 48-jarige inwoner van Nij Beets deed aangifte.

Leeuwarden: beroving met geweld
Vrijdag is om 23.15 uur een 48-jarige Leeuwarder beroofd aan de Mariniersespel. De man had twee weken geleden E 10,-- uitgeleend aan een medeflatbewoner. Toen hij deze man vrijdagavond weer tegenkwam informeerde de Leeuwarder naar zijn geld. De onbekende man was in het gezelschap van een tweede man. Er ontstond een woordenwisseling waarbij de gedupeerde Leeuwarder door de twee mannen in het gezicht werd geslagen. De mannen pakten de portemonnee van het slachtoffer uit zijn broekzak en renden weg. Over het mogelijk letsel van het slachtoffer is niets bekend. De politie onderzoekt de zaak.

Drachten: verdachten aangehouden
In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn vijf verdachten aangehouden omdat ze de Noordkade of de Zuidkade niet wilden verlaten. In de gemeente Smallingerland is een horecaconvenant afgesloten. Daarin staat onder meer beschreven dat personen die zich wanordelijk gedragen het horecagebied moeten verlaten of verwijderd worden. In de vroege ochtenduren negeerden vijf inwoners van Drachten van 17, 18 (2x), 19 en 21 jaar, de verzoeken van agenten om bovengenoemd gebied te verlaten. Ze zijn aangehouden en naar het bureau gebracht. De verdachten zijn in de loop van zaterdagochtend na verhoor weer vrijgelaten.

Akkrum A32: getuigenoproep na aanrijding
Vrijdag raakt om 09.20 uur een 51-jarige automobiliste uit Heerenveen gewond tijdens een aanrijding op de A32. Het slachtoffer is ter observatie per ambulance naar ziekenhuis Tjongerschans te Heerenveen gebracht. Over haar conditie is niets bekend. De aanrijding ontstond tijdens een inhaalmanoeuvre toen de vrouw richting Leeuwarden reed. De automobiliste haalde een personenauto in. Deze onbekende automobilist reed tijdens de inhaalmanoeuvre echter naar links. Om een aanrijding te voorkomen stuurde de automobiliste naar links en kwam met haar auto in de berm en raakte in de slip. Hierdoor kwam ze via de berm tegen een betonnen geluidsscherm tot stilstand. De auto is total loss en is afgevoerd.
Een getuige van het ongeval, een 44-jarige motorrijder uit Groningen heeft zich bij de politie gemeld. Via deze getuige weet de politie dat de personenauto die onverwachts naar links uitweek, blauw is. De politie wil graag in contact komen met de automobilist(e) van dit voertuig en overige getuigen en vraagt om zich via 0900 8844 te melden.

Leeuwarden: verdachte aangehouden na vernieling
Vrijdag is om 22.20 uur een 34-jarige Leeuwarder aangehouden aan de Auke Stellingwerfstraat. De verdachte probeerde via de achterzijde een woning binnen te dringen. Hij bedreigde de 35-jarige inwoonster van het pand en wilde een deur vernielen. Over de motivatie van de verdachte is op dit moment niets bekend. Wel dat de oorsprong van het voorval in de relationele sfeer gezocht moet worden. De man is naar het bureau gebracht en na verhoor weer vrijgelaten. De vrouw heeft aangifte gedaan.