Persbericht Skatebond Nederland

Fransman Tristan Loy wint open NK over 100 km

De Fransman Tristan Loy is zaterdag winnaar geworden van het open Nederlands kampioenschap 100 km, de Bartlehiemtocht. Loy, houder van het werelduurrecord, had ongeveer twee minuten voorsprong op de Belgen Sander Armée en Frank Fiers, die als tweede en derde binnenkwamen. Armée en Fiers waren samen. Daarachter volgde een groepje van vier, waarvan Arjan Mombarg uit Vorden op de vierde plek de eerste Nederlander werd.

Wat nog over was van het peloton - 41 gestart, 30 gefinisht - kwam individueel of in kleine groepjes over de eindstreep. De rijders kregen twee keer een regenbui te verwerken: in het begin van de wedstrijd en bij terugkomst in Hallum, waar nog zes plaatselijke ronden van 1500 meter moesten worden gereden. Verder stond er een harde wind.
Tristan Loy reed een kleine 40 km in zijn eentje. Hij demarreerde bij het ingaan van de derde omloop van 30 km weg bij Arjan Smit en de Belg Sven Depoorter, met wie hij ontsnapt was. Smit liet zich terugzakken. Ook Depoorter werd daarna teruggehaald door de achtervolgers. Hij zou als achtste finishen. Loy had toen een voorsprong van ongeveer een halve minuut. De volgers leken weer dichterbij te komen, maar toen het voor de tweede keer begon te regenen bouwde de Fransman zijn winst succesvol uit. Smit was inmiddels uitgestapt en Armée en Fiers waren samen op jacht gegaan naar de koploper. Aanvankelijk naderden zij Loy tot op 27 seconden, daarna werd het verschil weer groter. In de achtervolging deed Armée veel werk, hetgeen hem de prijs voor de strijdlustigste rijder opleverde: de Willem Poelstra-trofee, genoemd naar de streekgenoot die op 24-jarige leeftijd overleed na een schaatswedstrijd.
Hermen van der Wal uit Urk verraste met de vijfde plaats, voor Erik Hulzebosch uit Loozen en Willem Hut uit Haulerwijk.

Dames
Nederlands wegkampioene Foske Tamar van der Wal won het open NK bij de dames, dat ging over 30 km. Zij won de eindsprint van Jannitta Spigt uit Ede (tweede) en Janneke Hut uit Haulerwijk (derde).
In de dames-2-categorie voegde Anniek ter Haar uit Dedemsvaart weer een zege toe aan haar lijst, vóór Baukje Bonnema uit Kollum en Carla Zielman uit Steenwijkerwold.

Overige categorieën
Rob Hadders uit Kraggenburg triomfeerde bij de B-rijders, die 60 km reden. Tweede werd Stephan Wielinga uit Wolvega, derde Frans van Winden uit Bergschenhoek. Zij maakten deel uit van een kopgroep die eerst uit zes, toen uit zeven en later nog uit vier rijders bestond. Wielinga plaatste een demarrage met de finish in zicht, maar werd in de eindsprint teruggehaald door Hadders.
Bij de C-rijders (30 km) ging de zege naar Klaas van de Wal uit Harkema. Als tweede eindigde Gerard Haasjes uit Staphorst, als derde Peter Nauta uit Bolsward.
Henk Lankhof uit Aalten won bij de veteranen (60 km), vóór René van der Meulen uit Kampen en Jan Rombouts uit Dronten.

Meer info: www.skatebond.nl

E-mail: info@skatebond.nl

----------
Over de Univé competities

Univé Verzekeringen, hoofdsponsor van de Skatebond Nederland (SBN), heeft haar naam verbonden aan twee grote nationale skeelercompetities: de Univé Topcompetitie, bestaande uit vijf grote marathons op de weg en de Univé World on Wheels (WOW), bestaande uit zestien 'rondjes om de kerk'. Het 'rondje om de kerk', afgekeken van het wielercriterium, is de traditionele vorm waarin in Nederland skeelerwedstrijden worden georganiseerd. Deze wedstrijden worden al ruim vijftien jaar met groot succes georganiseerd vooral in Oost- en Noord-Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Purmerend en Westkapelle. Univé zorgt samen met de Skatebond Nederland voor animatie van het publiek rondom de WOW-wedstrijden. Ook wordt voorlichting gegeven over de skeelersport.

----------
Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl

Skatebond Nederland
www.skatebond.nl