Ingezonden persbericht


Persbericht

Lancering kunstproject North 2004-2006 21.08 2004 - 27.09 2004

Beeldende kunst en de historie van Amsterdam Noord gepresenteerd op een unieke locatie.

Tolhuistuin (Shellterrein) Ponthuys Buiksloterweg/Badhuisweg

Amsterdam Noord is van de stad afgekeerd en afgeschermd door verschillende blokkades: het IJ, het Shellterrein en het Noord-Hollands Kanaal vormen zowel fysieke als psychologische barrières tussen Noord en de rest van de stad. Wellicht heeft 'het galgeveld' waar Amsterdam eeuwen terug haar misdadigers liet ophangen stadsdeel Noord ooit tot het duistere stiefkind van de hoofdstad veroordeeld. Om haar ware gezicht te tonen, komen in een reeks kunstmanifestaties onder de naam North aspecten van haar geschiedenis, samenleving, industrie, regio en het water aan de orde. De komende tien jaar krijgt Amsterdam een totaal ander aangezicht. Aan de noordelijke IJ-oever is dan een nieuwe stad verrezen. Niets zal dan meer herinneren aan de bedrijvigheid, die een eeuw lang het beeld van het havenfront bepaalde. Toch vormden legendarische bedrijven als vliegtuigbouwer Fokker, verderop scheepsbouwer NDSM en Shell Amsterdam, met de in het oog springende laboratoria, de trotse identiteit van Noord.

De eerste editie, van 21 augustus tot en met 26 september 2004, richt zich op het heden en verleden van de regio Noord. Historisch gezien ( luchtvaart, chemie en scheepvaart) is stadsdeel Noord een verrassend en experimenteel gebied. North 2004 staat in het teken van 100 jaar luchtvaart en de geschiedenis van Fokker. Fokker was in Amsterdam Noord korte tijd de grootste producent van vliegtuigen ter wereld. Dit aspect komt als historische fototentoonstelling aan de orde.

Naast het historische deel is de actuele beeldende kunst met haar onderzoek en vernieuwing een belangrijk onderdeel van de kunstmanifestatie North. Verspreid over drie jaar gaat dit communicatieve project in op deze psychologische barrières en toont het de potentie van kunst en cultuur in dit overgangsgebied. De synergie van kunst/techniek, kunst/landschap en kunst/wetenschap komt tot uitdrukking in tot de verbeelding sprekende werken. North is in en om het Ponthuys en de Tolhuistuin in Amsterdam Noord te bezichtigen. De Tolhuistuin is een bijzondere locatie omdat deze tot het Shellterrein behoort, die 66 jaar lang afgesloten was voor publiek. North maakt dit prachtige stukje Noord voor het eerst toegankelijk.

De kunstenaars: o.a. Jeroen Kooijmans en Roy Cerpac * Marjolijn Boterenbrood * Gerald van der Kaap * Diana Scherer * Michiel Huijsman * ILAP * Kevin van Braak *Arjen Boerstra * Nicky Zwaan

Kijk voor meer informatie op www.northamsterdam.com of mail naar info@northamsterdam.com hessing@graansilo.nl en faberge@worldonline.nl

North is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, VSB Fonds, Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeenten, Prins Bernhard Cultuurfonds Amsterdam, Bureau Noordwaarts, Shell Amsterdam, ING Real Estate/Ymere, Project Management Bureau/Broedplaats Amsterdam. Met dank aan Shell Amsterdam, Het Ponthuys, Stadsdeelraad Noord, Aviodrome Lelystad, Gemeentearchief Amsterdam , Galerie Van Zoetendaal, MAMA, Historisch Centrum Amsterdam Noord en de bewoners van stadsdeel Noord.

---- --