Ingezonden persbericht


Augustus 2004

Olymische Spelen en een kijkje achter de schermen bij Al Jazeera op BBC ONE

OLYMPIC GRANDSTAND

Zaterdag 21 augustus van 08.00 tot 12.00 uur op BBC ONE

Steve Rider en Steve Cram presenteren een directe uitzending van de Olympische roeiwedstrijden vanaf het Olympische Rowing Lake. Dat doen ze samen met Sir Steve Redgrave, Michael Johnson en Colin Jackson. Op deze negende ochtend van de Spelen is Engelands hoop gevestigd op de Britse roeiers, die deelnemen in de categorie vier-zonder-stuurman: zij maken grote kans op het winnen van een medaille.

Drievoudig Olympisch kampioen Matthew Pinsent en de rest van de bemanning hebben het zwaar te verduren gehad dit jaar, vanwege blessures en schommelingen in hun conditie. Toch behoren de titelverdedigers nog steeds tot de favorieten deze morgen, al zal wereldkampioen Canada naar verwachting een stevige uitdaging opleveren.

Er is ook goede hoop voor goud bij de vrouwen: Wereldcup-winnaars Cath Bishop en Katherine Grainger zullen hun rivalen het vuur na aan de schenen leggen. De mannen hebben in de categorieën dubbel en enkel eveneens hoop het erepodium te bereiken. Het commentaar bij deze wedstrijden is van Garry Herbert, Dan Topolski en Gillian Lindsay.

Storyville - Control Room

Zaterdag 21 augustus van 23.05 tot 00.15 uur op BBC TWO

Storyville, een van BBC's beroemde internationale documentaires, komt met de televisiepremière van de prijswinnende film Control Room. Deze film levert een fascinerende en vaak verrassende kijk achter de schermen van de controversionele Arabische zender Al Jazeera tijdens de oorlog in Irak. We zien directeur Jehane Noujaim in Al Jazeera's redactiekamer, die zeer strategisch ligt naast de centrale commandopost van het Amerikaanse leger in Quatar. Diepte-interviews met verslaggevers en producers van de zender onthullen hun visie op zaken als vrijheid van spreken, het manipuleren van media en kritiek op het westen. Hun karakters zijn innemend en divers. Hassan Ibrahim bijvoorbeeld werkte voor BBC World Service en is fel tegen de oorlog in Irak en de Amerikaanse regering. Zijn radicale meningen en uitdagende verslaggeving van het front zijn gemengd met aandoenlijke telefoontjes naar zijn Engelse vrouw thuis. Hassans aanvaringen met zijn baas, Samir Khader, zijn doorspekt met zwarte humor.