Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rondleiding Droomplannen voor het Domplein

Zaterdag 21 augustus 2004 15.00 uur

Architectuurcentrum Aorta organiseert op zaterdag 21 augustus aanstaande een rondleiding langs, op en rond het Domplein met als thema Droomplannen voor het Domplein .

Ooit vormden de Domkerk en het Domplein één geheel, maar de noodlottige storm in 1674 blies het middenschip weg. De plek veranderde van een bewust gebouwd gebouw in een per ongeluk plein. Het duurde lang voordat Utrechters over deze nieuwe plek begonnen na te denken; honderdvijftig jaar lang bleven de brokstukken van het middenschip op het plein liggen. Maar toen kwamen de verschillende en omstreden plannen los.

In de Nieuwsbrief Monumenten werd de stelling de Domkerk moet haar middenschip terugkrijgen geponeerd. Uit de reacties blijkt dat iets meer dan de helft (46 van 89) hier voorstander van is. De meningen zijn wel verdeeld over de vorm, waarin het middenschip zou moeten terugkeren. Sommigen opperden herstel in oude staat, anderen stelden een moderne versie met een nieuwe functie voor.

De rondleiding sluit aan bij de tentoonstelling in Aorta, waarin een overzicht wordt gegeven van de planvorming door de decennia heen voor de nieuwe openbare ruimte, die grenst aan de jarige Domkerk. De plannen variëren sterk, van plannen voor de herbouw van het middenschip, de herinrichting van het Domplein door het creëren van een sfeervolle inrichting tot een grote doorbraak voor het toenemende verkeer. In de tentoonstelling is onder meer een tekening te zien van H.P. Berlage, waarop een doorgaande verkeersverbinding langs de Neude dwars over het Domplein naar de Agnietenstraat is bedacht. Er worden tekeningen getoond van Gerrit Rietveld, A. Molkenboer en maquettes van prof. Haak en Edsar Kylstra, die de verschillende plannen illustreren, waaronder meer recente plannen.

Ook de symboliek van de architectuur en de mysterieuze betekenis van een kathedraal komen in de rondleiding aan de orde. Hoe zit het met het heilige getal 3 en het mysterieuze getal 5, de kleuren rood en blauw en de waterspuwers? De tentoonstelling geeft een overzicht van de (vreemde) plannen voor het Domplein en licht een tipje van de sluier op van de verborgen middeleeuwse symboliek.

Aanvang: 15.00 uur

Vertrek: vanaf Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14

Kosten: 7,50 euro pp. (6,25 euro voor U-pas houders, 65+ en Vrienden van Aorta)

Duur: 1 uur

Inschrijving en informatie: Van tevoren reserveren is noodzakelijk. U kunt zich opgeven via tours@aorta.nu maar ook telefonisch of aan de balie.

Bij onvoldoende aanmeldingen gaat de rondleiding niet door.

Voor en na de rondleiding kan de tentoonstelling bezocht worden. De tentoonstelling is gratis toegankelijk. Bij de tentoonstelling is een Nederlands/Engelse catalogus te verkrijgen voor 2,- euro.

Architectuurcentrum Aorta is geopend van woensdag t/m vrijdag van 12.00 - 17.00 uur en op zaterdag van 13.00 - 17.00 uur. Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030) 2321686.


---

De rondleiding maakt deel uit van het rondleidingenprogramma van Architectuurcentrum Aorta langs (moderne) architectuur en landschapsarchitectuur in Utrecht. Het programma voor 2004 staat op onze website www.aorta.nu

Noot voor de redactie -