Gemeente Enschede

ViVa viert 50-jarig jubileum


Enschede, 16-08-2004

Groot feest op 21 augustus in Diekmanhal

Elk jaar bezoeken ruim 13.000 kinderen in de zomervakantie de ViVa-activiteiten die verspreid over de stad georganiseerd worden. Het ViVa-bestuur viert dit jaar zijn 50-jarig jubileum. Een goede reden om een groot feest te geven op zaterdag 21 augustus voor alle kinderen van Enschede. De vakantieperiode wordt dan afgesloten met een groot jubileumspektakel in en rond de Diekmanhal. Vanaf 10.00 tot 15.30 uur zijn alle kinderen van 5 tot en met 12 jaar van harte welkom. De toegang is gratis.

Wethouder van Jeugd & Onderwijs Eric Helder opent om 10.30 uur het jubileumfeest in de Diekmanhal. Daarna kunnen de kinderen zich onder andere vermaken met verschillende sportactiviteiten, knutselen, Circus Tijdgeest, een bezoek aan de poppendokter, klussen aan fietsen samen met een fietsenmaker, bouwen met Lego bij Lego Nederland en optredens van een clown van het Ronald McDonaldfonds. Er is een dertigtal binnenactiviteiten. Verder wordt er een zeskamp georganiseerd op het sportveld bij de Diekmanhal.
Behalve de toegang zijn eten en drinken ook de hele dag gratis. De kinderen krijgen hiervoor een deelnemerskaart bij de ingang van de Diekmanhal

50 jaar geleden
De ViVa-activiteiten werden in 1954 ontwikkeld naar aanleiding van klachten die de gemeente regelmatig ontving over het feit dat er te weinig te doen was in de stad tijdens de vakantieperiode van de textielfabrieken. Het ViVa-comité bedacht, in opdracht van de gemeente, een uitgebreid programma voor jong en oud onder het motto: Viert Vakantie in Enschede. Er waren destijds diverse optredens van artiesten, jongens van 11-14 jaar konden bij VV Eilermark een 'jongensstad' bouwen en er was een groot visfestijn bij het Twentekanaal.

Grote bijdrage vrijwilligers
In de loop van de jaren is de ViVa uitgegroeid tot hèt vakantiespektakel van Enschede. Iedereen kent het en bijna iedereen heeft er ooit aan meegedaan. Op dit moment wordt de ViVa door zo'n 30 organisaties en instellingen georganiseerd. Dit gebeurt al jaren met de inzet van ruim 450 vrijwilligers, waarvan er sommigen al tientallen jaren hun steentje bijdragen.
Tegenwoordig richten de activiteiten zich alleen op kinderen tussen 5 en 12 jaar.

---

Gepubliceerd op 16-08-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar