Stadsdeel Amsterdam-Noord

Kunstmanifestatie North 2004-2006

Van 21 augustus tot 27 september vindt er een kunstproject plaats in de openbare ruimte van de Buiksloterweg, om Het Ponthuys en op het Shellterrein. Dit project verbindt historie (van een Nederlandse vliegtuigbouwer) met hedendaagse kunst. De eerste editie van North richt zich op het heden en verleden van Amsterdam-Noord.

Historisch gezien is stadsdeel Amsterdam-Noord een verrassend en experimenteel gebied. Er werden vliegtuigen en schepen gebouwd die de wereld rondgingen. Er werden chemische uitvindingen gedaan die nieuwe brandstoffen en materialen hebben opgeleverd. North 2004 staat in het teken van 100 jaar luchtvaart en de geschiedenis van Fokker. In de periode dat de fabriek in Amsterdam-Noord was gevestigd, was het korte tijd de grootste producent van vliegtuigen ter wereld. Dit historische aspect komt als fototentoonstelling aan de orde.

Naast het historische deel is de actuele beelden kunst met haar onderzoek en vernieuwing een belangrijk onderdeel van de kunstmanifestatie North. De komende drie jaar gaat dit project in op de psychologische barrière tussen Noord en de stad en toont het de potentie van kunst in dit overgangsgebeid. De synergie van kunst/techniek, kunst/landschap en kunst/wetenschap komt tot uitdrukking in tot de verbeelding sprekende werken.

North vindt plaats in de openbare ruimte van de Buiksloterweg, rond Het Ponthuys en bij de pont en in het weekend in de tuin van het Shellterrein. Het Shellterrein is 66 jaar lang afgesloten voor publiek. North maakt dit deel van Amsterdam-Noord voor het eerst toegankelijk.

De kunstenaars zijn onder meer Jeroen Kooijmans en Roy Cerpac, Marjolijn Boterenbrood, Gerald van der Kaap, Diana Scherer, Michiel Huijsman, ILAP, Kevin van Braak, Arjen Boerstra, Nicky Zwaan, Panamarenko, Masahiro Fukuyama, Lokiss, Chris Dobrowolski.