Nozema

18-8-04

Zendmast gaat plat

Nozema gaat op 21 augustus 2004 één van de drie AM zendmasten, die sinds 1938 de sky-line van de Lopikerwaard bepalen, neerhalen. Precies vier maanden na ondertekening van het convenant Zenderproblematiek Lopikerwaard komt Nozema haar belofte na en wordt de noordelijke zendmast afgebroken.

Op zaterdag 21 augustus zullen door middel van explosieven de tuien aan één zijde van de mast gelijktijdig worden doorgesneden. De 165 meter hoge zendmast zal in het weiland naast het hoofdkantoor van Nozema terechtkomen.

In verband met de veiligheid hebben de gemeenten Lopik en IJsselstein een noodverordening uitgevaardigd waarin een veiligheidszone van 300 meter rondom de zendmast is opgenomen. Het gebied, met een straal van 300 meter rondom de zendmast, is verboden terrein.

Convenant
Nozema heeft het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid gezien om samen met de gemeenten IJsselstein, Lopik, Montfoort en het ministerie van Economische Zaken, onder voorzitterschap van de provincie Utrecht een akkoord te bereiken waarmee een eind is gekomen aan de storingsklachten over de middengolf (AM) radiozendmasten in de Lopikerwaard.

Met het neerhalen van de noordelijke zendmast en het definitief verlagen van het uitgezonden vermogen van 240 kWatt naar 100 kWatt voor de dagelijkse uitzendingen plus 40 kWatt reserve is een reeds vele jaren bestaand probleem opgelost. Een compliment aan alle bestuurlijke organen die hierbij betrokken zijn geweest is zeker op zijn plaats.

Geschiedenis
Met de afbraak van de noordelijke zendmast verdwijnt er een stukje van de 66 jarige AM radiohistorie. In de oorlogsjaren is de mast gebruikt voor uitzendingen van Radio Bremen. Van 1945 tot 1980 hebben uitzendingen van Hilversum I en II plaatsgevonden. Velen hebben dankzij deze AM mast geluisterd naar programmas als De Bonte Dinsdagavond trein, In antwoord op uw schrijven, Kleutertje luister, de detectieve Paul van Vlaanderen, De familie Doorsnee, Showboot, dansorkest de Ramblers en Negen heit de klok.

Live
Bij helder weer zal het neerhalen van de mast via een live-stream verbinding , mogelijk gemaakt door BIT, via internet www.nozema.nl te volgen zijn.

Terug