Ingezonden persbericht


Persbericht

Alphen aan den Rijn, 13 juli 2004

Beleef een Middeleeuwse Bruiloft

op 21 & 22 augustus in Archeon

Op 21 en 22 augustus is het groot feest in het middeleeuwse stadje Gravendam in Archeologisch Themapark Archeon. Het Middeleeuws Genootschap 'Die Landen van Herwaerts Over' zal een veertiende eeuws huwelijk met alles erop en eraan uitbeelden. In de straten werken de ambachtslieden eerst nog, maar langzaam maar zeker maakt iedereen zich gereed voor het feest. De voorbereidingen, de huwelijksvoltrekking en het feest daarna worden aan de hand van historische bronnen zo accuraat mogelijk nagespeeld. Daarnaast zullen leden van de vereniging ook allerlei ambachten demonstreren.

De hele stad staat in het teken van de bruiloft. Eén à twee dagen van tevoren bakken de genodigden de bruidstaarten, die zij geacht worden op de bruiloft mee te brengen. Als hij niet afkomstig is uit de stad waar zijn bruid woont, geeft de bruidegom, de dag voor de bruiloft, alle jongemannen in de stad een rondje als vergoeding voor het 'roven' van de huwelijkskandidaat.

Op de bruiloftsdag wordt de bruid door haar moeder en zussen aangekleed. In een stoet loopt men naar de kerk waar het huwelijk wordt gesloten door de pastoor. Na het zegenen en uitwisselen van de ringen en de huwelijksgezangen wordt het huwelijk ingezegend.

Intussen maakt de stadsomroeper in alle straten bekend wie er getrouwd zijn. Na de huwelijksvoltrekking begint het feestmaal met bruidstaart. Na verloop van tijd gaat de maaltijd over in een groot feest. Aan het eind van het feest proberen de gasten de kousenbanden van de bruid, die liefdesgeluk brengen, te veroveren.

Na afloop volgen de jongemannen, die in de huwbare leeftijd zijn, het net getrouwde paar naar hun huis. Zij proberen door kieren en gaten in de muren naar binnen te gluren om te zien hoe het huwelijk voor het eerst wordt 'geconsumeerd'.