E-mailservice augustus 2004

Goed Verhaal
Nieuwe vertellingen in het kader van de Tilburgse museumcampagne
Wij hebben een Goed Verhaal

zondag 22 augustus, 14.00 uur
Hendrik Driessen, directeur van De Pont, zal een vertelling verzorgen in het Natuurmuseum Brabant

Anarchisme in het dierenrijk?
Hendrik Driessen heeft door zijn werk als directeur van De Pont veel contact met kunstenaars. Voor zijn verhaal in Natuurmuseum Brabant put Hendrik Driessen niet alleen uit de ervaringen die hij met kunstenaars opdeed in zijn inmiddels ruim 25-jarige museumloopbaan, maar doet hij ook een beroep op herinneringen aan de omgang met dieren in zijn jeugdjaren. In die tijd had hij niet alleen contact met gewone huisdieren; bij de familie Driessen behoorden regelmatig verweesde eendenkuikens, fretten, goudfazanten, kauwtjes en zelfs vossen tot het huisgezin. En in de vakantie verdiende hij geld bij als assisistent-trainer in een dolfinarium. In zijn vertelling gaat hij ondermeer in op de verschillen en overeenkomsten in deze twee ervaringswerelden. Kunstenaars moeten vaak een afweging maken tussen het succes dat volgt uit het tegemoetkomen aan de wensen van 'de markt' of het volgen van het eigen eigenwijze kunstenaarshart. Maar ook een dier dat met de mens samenleeft moet kiezen uit het voldoening geven aan de baas door goed te luisteren of het trucje uit te voeren, danwel het eigenzinnige beest te zijn dat het eigenlijk is.

zondag 29 augustus, 14.00 uur
Wilbert van Herwijnen, statengriffier van de provincie Utrecht en voormalig wethouder cultuur van Tilburg.

Bakens tegen een oprukkend materialisme
In het Tilburgse culturele leven is Wilbert van Herwijnen geen onbekende verschijning. Tot 2003 was hij gemeenteraadslid en ruim vijf jaar wethouder van onder meer cultuur. Nu is hij werkzaam als statengriffier in de provincie Utrecht maar nog steeds erg betrokken bij de cultuur in Tilburg. Vandaar dat in zijn zondagmiddagvertelling enkele Tilburgse kunstenaars centraal staan.
Aan de hand van het werk van Guido Geelen en Marc Mulders snijdt deze econoom met een passie voor cultuur oprukkend materialisme en de tegenkrachten als thema aan. "Bij Guido Geelen zie je vaak werk dat refereert aan een uitsluitend op consumptie gerichte maatschappij. Bij Marc Mulders laat het werk juist zien dat er meer is dan alleen het materiële en speelt het spirituele een centrale rol." Van Herwijnen belicht in zijn verhaal het belang om ook vanuit de kunst te laten weten waar je staat.

Zie ook: www.wijhebbeneengoedverhaal.nl

Tentoonstellingen

Ernesto Neto
A Contemporary Woman
nog te zien tm 26 september
projectzaal
persbericht
In het kader van de manifestatie Lustwarande 04, georganiseerd door de stichting Fundament, heeft de Braziliaanse kunstenaar Ernesto Neto een werk geïnstalleerd bij De Pont. A Contemporary Woman is ontstaan in samenwerking met de kunstenaar Franklin Cassaro.
Voor informatie over Lustwarande 04 zie: www.fundamentfoundation.nl

Michel François
Déjà vu
nog te zien tm 26 september
persbericht
De eerste Nederlandse museumtentoonstelling van deze Belgische kunstenaar.
In NRC Handelsblad als volgt gekwalificeerd:
'Je bent François vooral dankbaar dat hij je net dat ene beslissende zetje geeft tot het verscherpen van je blik, tot het zien van dingen die je in het normale leven nét over het hoofd ziet.'
Met vier sterren gewaardeerd door De Morgen.

Marien Schouten
Skullpture
nog te zien tm 12 september
persbericht
collectie
Keramische beelden van deze kunstenaar die al eerder bij De Pont de intrigerende Groene Kamer heeft gemaakt en die al sinds vele jaren vanuit de schilderkunst tot veelsoortig ruimtelijk werk komt.
De publicatie Skullpture is nu te koop aan de balie van het museum!

Binnenkort:
Raoul De Keyser
Overzichtstentoonstelling
11 september tm 9 januari 2005
persbericht
collectie

Auditorium

Hollands Licht
In de maand augustus draait in het auditorium van De Pont dagelijks
de internationaal geprezen film Hollands Licht.
auditorium
Deze documentaire van Pieter-Rim de Kroon en Maarten de Kroon ontving onder meer het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire en De grote prijs van het Nederlandse Film Festival 2003. In de film zijn onder anderen de kunstenaars Jan Andriesse, Jan Dibbets, James Turrell en Robert Zandvliet te zien en te horen.
Vertoning bij De Pont is mede mogelijk dankzij het Filmmuseum.
zie ook: www.hollandslicht.nl
dinsdag tm zondag 15.00 - 16.30 uur.

Prachtig gefilmd, kunsthistorisch goed gedocumenteerd... adembenemend mooi schouwspel (Eindhovens Dagblad)
Meesterlijk vakmanschap...het lijkt alsof de film je opnieuw heeft leren kijken. (Jury Nederlands Film Festival)



Ingezonden persbericht