Politie Friesland

Politieberichten van 21/08 13.00 uur tm 22/08 13.00 uur

Fryslân 22-08-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie via 0900 - 8844.

Waaksens: brand gasleiding door blikseminslag
Op zaterdag leverde de politie tussen 02.45 en 06.30 uur aan De Bieren assistentie aan de brandweer tijdens een brand in een gasleiding. Er raakte niemand gewond. De gasleiding die een meter onder de grond lag, was door blikseminslag in brand geraakt. De gasbuis was tengevolge van de inslag gesmolten. Hierdoor ontstond een steekvlam van 10 meter. De brandweer heeft samen met het nutsbedrijf Essent maatregelen getroffen. De gasleiding werd aan beide zijden afgesloten. Nadat de brand omstreeks 05.30 uur geblust was kon de gasleiding weer gerepareerd worden. De politie zorgde voor afsluiting van de toegangswegen in de richting van de brand. De gemeente Littenseradiel zorgde later voor afzettingsmateriaal. De brand werd door een 24-jarige inwoonster van Wommels gemeld.

Leeuwarden: inbraak snackbar
Op zaterdag is tussen 03.00 uur en 14.00 uur ingebroken in een snackbar aan de Bleeklaan. Er is een sigarettenautomaat met inhoud en drank weggenomen. Daarnaast is uit gokkasten geld weggenomen. Men kon de zaak binnendringen door eerst een slot van een hek te forceren en vervolgens een toegangsdeur te forceren. De politie voerde een buurtonderzoek uit wat geen bijzonderheden opleverde. De technische recherche onderzoekt de zaak. Er is aangifte gedaan door een 36-jarige Leeuwarder.

Franeker: verdachte vernieling aangehouden
Zaterdag werd om 23.58 uur een 22-jarige inwoonster van Franeker aangehouden terzake vernielingen aan het oude postkantoor aan de Sjaardemastraat. De vrouw had met een steen een raam met gelaagd glas beschadigd. Ze verkeerde in geestelijke nood en had zelf de politie gebeld om de vernieling te melden. De vrouw in naar het bureau gebracht en na verhoor weer vrijgelaten. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Drachten: woninginbraak
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een woning aan de Mariengaard. Er werden sieraden, sleutels, identiteitspapieren en geld weggenomen. Men kwam binnen door het slot van de voordeur te forceren. Een 45-jarige inwoonster van Drachten deed aangifte.

Leeuwarden: verdachte verdovende middelen aangehouden
Zondag is om 01.30 uur een 18-jarige inwoner van Zwolle aangehouden in een discotheek aan de Nieuwestad in verband met bezit van harddrugs. Personeel van de zaak troffen tien XTC-pillen aan in een pakje shag van de verdachte. De politie werd ingeschakeld. De verdachte werd naar het bureau gebracht waar hij afstand van de pillen deed en verhoord werd. De verdachte verklaarde dat hij de pillen in zijn woonplaats had gevonden en in de Leeuwarder disco wilde verkopen. Na verhoor is hij weer vrijgelaten. De verdachte is in de toekomst niet meer welkom in de discotheek. Het management van de zaak reikte hem een ontzegging uit.

Drachten: valse identiteit
Zondag werd om 00.20 uur een 21-jarige inwoner van Drachten aangehouden omdat hij aan De Drift alcohol op straat gebruikte. Hij kreeg van surveillerende agenten een proces-verbaal. Tijdens het uitschrijven van de bekeuring gaf de verdachte een valse identiteit op. De verdachte werd aangehouden en naar het bureau gebracht waar hij voorgeleid werd. Daar verklaarde de man dat hij zich, onder invloed van alcoholische drank, had versproken. Hij is na verhoor weer vrijgelaten.

Sint Annaparochie: winkeldieven aangehouden
Zaterdag werden om 16.35 uur twee verdachten terzake winkeldiefstal aangehouden in een supermarkt aan de Dordtse Straat. De verdachten, een 35-jarige inwoonster van Sint Annaparochie en een 36-jarige inwoner van Sint Annaparochie, wilden twee pakjes sigaretten en chocolade meenemen zonder te betalen. Winkelpersoneel had gezien dat de vrouw de gestolen spullen t.w.v. 9.69 onder haar kleding stopte en de zaak wilde verlaten zonder af te rekenen. Een medewerker van de winkel deed aangifte.

Drachten: geheime zender
Zaterdag verleende de politie assistentie aan de radiocontroledienst. In Drachten werd in een woning aan de Koperslagerstraat zendapparatuur aangetroffen en in beslag genomen. Daar is De Zwarte Kraai uit de lucht gehaald. De zender, de bijbehorende versterker en stereocoder werden in beslag genomen. De eigenaar van de apparatuur, een 29-jarige inwoner van Drachten, ontvangt een boete van E 2.250,--.

Fryslân: onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Scharnegoutum: prov. weg N354, zondag 08.35 uur, 47-jarige Leeuwarder, 845 ug/l, rijverbod 10 uur, bromfietser.

Lemmer: Langestreek, zondag 04.55 uur, 30-jarige inwoner van Creil, 325 ug/l, rijverbod 2 uur, automobilist.

Damwoude: D. Fontein de Jongstraat, zondag 04.15 uur, 35-jarige inwoner van Damwoude, 950 ug/l, rijverbod 12 uur, bromfietser, rijbewijs ingevorderd.

Oosterwolde: Groote Singel, zondag 03.30 uur, 22-jarige inwoner van Bakkeveen, 670 ug/l, rijverbod 7 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Lemmer: A6, zondag 00.45 uur, 51-jarige inwoner van Heerenveen, 430 ug/l, rijverbod 4 uur, automobilist.

Drachten: motorrijder gewond
Zondag is om 09.45 uur een 30-jarige motorrijder uit Drachten gewond geraakt tijdens een eenzijdig ongeval aan de Noorderhogeweg. Het slachtoffer is met arm- en schouderletsel per ambulance naar het ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten vervoerd. De aanrijding ontstond toen de bestuurder op de Noorderhogeweg gebruik wilde maken van de oprit N31. Toen hij naar rechts stuurde om af te slaan verloor hij de controle over het voertuig en gleed hij onderuit. De beschadigde motorfiets is door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Marssum A31: aanrijding met letsel
Zaterdag is om 17.00 uur een 25-jarige automobilist uit Sint Annaparochie op de A31 gewond geraakt. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis MCL Zuid te Leeuwarden gebracht. Over zijn letsel zijn geen bijzonderheden bekend, het slachtoffer is ter observatie opgenomen. De bestuurder reed op de afrit Marssum, rijdend richting Marssum, toen hij door onbekende oorzaak uit de bocht vloog. Hij kwam met zijn personenauto tegen een boom tot stilstand. De bestuurder was de enige inzittende. De auto raakte ernstig beschadigd en is door een takeldienst weggesleept.

Sneek: mishandeling
Zondag is om 02.15 uur een 35-jarige inwoner van Joure aangehouden aan de Kruizebroederstraat. Aanleiding was een mishandeling van een 31-jarige inwoner van Sneek. Het slachtoffer liep een gebroken neus op en liet zich in het ziekenhuis behandelen. De juiste toedracht van het incident is nog niet helder. Ook niet of de mishandeling binnen of buiten heeft plaatsgevonden. De politie stelt een onderzoek in en moet betrokkenen en getuigen nog verhoren.

Drachten: winkeldiefstal
Zaterdag is om 14.50 uur een verdachte aangehouden aan de Noorderbuurt terzake winkeldiefstal. De verdachte, een 23-jarige inwoner van Drachten wilde een paar herenschoenen uit de winkel meenemen zonder te betalen. De diefstal werd ontdekt toen het alarm afging omdat de verdachte de winkel verliet. De verdachte is door winkelpersoneel aan de politie overgedragen. Na verhoor werd de man weer vrijgelaten. Een medewerker van de winkel deed aangifte.

Bolsward: mishandeling
Zondag heeft de politie een aangifte opgenomen van een 24-jarige Bolswarder. De man was zonder reden door een andere jongeman geslagen in een disco aan de Dijkstraat. Over het letsel van het slachtoffer zijn geen bijzonderheden bekend. De politie stelt een onderzoek in en moet enkele betrokken, waaronder de verdachte, nog verhoren.

Leeuwarden: bedreiging
Zondag is om 05.30 uur een 24-jarige Leeuwarder terzake bedreiging aangehouden in een café aan de Grote Hoogstraat. De verdachte had in het café een 40-jarige Leeuwarder verbaal met de dood bedreigd. De laatstgenoemde deed aangifte. De verdachte is aangehouden, voor verhoor naar het bureau gebracht en ingesloten. De politie stelt een onderzoek in en moet de verschillende partijen nog verhoren.

Heerenveen: verdachten aangehouden
Zondag zijn om 03.55 twee verdachten aan de K.R. Poststraat aangehouden omdat ze de bevelen van de politie niet opvolgden. De verdachten, inwoners van Heerenveen van 20 en 25 jaar, waren betrokken in een vechtpartij met Utrechtse jongeren. De vechtpartij had in een disco plaatsgevonden en de ruziemakers waren door het horecapersoneel het pand uitgezet. De ruzie werd buiten voortgezet. Toen de politie arriveerde om de partijen ter hoogte van het gemeentehuis van elkaar te scheiden, negeerden de twee verdachten de bevelen van de agenten om te vertrekken. De complete toedracht van het incident is niet duidelijk. Ook niet of er sprake van letsel is. De politie moet de Utrechtse jongeren nog verhoren die later aangifte komen doen.

Noordoost Fryslân: diefstal uit woning met babbeltruc
Vrijdag is door een 83-jarige Dokkumse aangifte gedaan van diefstal uit haar woning aan de Woudweg. De vrouw miste uit haar slaapkamer een portemonnee met inhoud. De portemonnee is naar alle waarschijnlijkheid door drie onbekende bezoekers weggenomen. Omstreeks 17.30 had de Dokkumse bezoek gekregen van een man met een meisje. De twee hadden zich bij de achterdeur gemeld en om een potlood met papier te vragen. Ze wilden een telefoonnummer noteren. Toen de Dokkumse de woonkamer in ging om de gevraagde spullen te pakken stonden de twee plotseling in de woonkamer. Een derde onbekende persoon, een vrouw met een hoofddoek, verscheen even later ook in de woonkamer. Naar alle waarschijnlijkheid heeft de laatstgenoemde de portemonnee uit de slaapkamer weggenomen terwijl de Dokkumse in de woonkamer met een babbeltruc afgeleid werd.
Het drietal bezocht zaterdag rond 18.30 uur ook een woning van een 78-jarige man aan de Klompmakkersstrjitte in Burgum. Ook hier werd geld uit de woning ontvreemd waarbij het drietal een identieke werkwijze toegepaste.
Beide gedupeerden deden aangifte.
Het drietal spreekt gebrekkig Nederlands. Het signalement van de het drietal is als volgt.
Man: lichtgetinte huidskleur, verzorgd uiterlijk, droeg een lichtbruine trui met korte mouwen. Meisje: lichtgetinte huidskleur, ongeveer 16-18 jaar, droeg een lichtgekleurd jack, verzorgd uiterlijk. Vrouw: lichtgetinte huidskleur, oudere vrouw, droeg donkere kleding met een hoofddoek.
De politie adviseert om niet in te gaan op vriendelijke, maar ongebruikelijke verzoeken van onbekende bezoekers. Ook wil de politie graag geïnformeerd worden wanneer bovengenoemde personen in uw omgeving gezien worden.

Drachten: vier verdachten aangehouden
Zondag zijn rond 05.00 uur vier verdachten ter hoogte van de minirotonde bij de Tjaardaflats aangehouden. De aanhouding vond plaats op grond van openlijke geweldpleging tegen personen. De verdachten werden naar het bureau gebracht waar ze na verhoor ingesloten zijn. Zondagmiddag zijn ze weer vrijgelaten. De verdachten, drie inwoners van Drachten van 18, 20 en 21 jaar en een 21-jarige inwoner van Heerenveen, waren rond 04.30 uur in een vechtpartij aan de Lijsterstraat betrokken geraakt. De verdachten hadden zonder aanleiding een 23-jarige inwoner van Drachten aangevallen toen hij deze ruzie wilde sussen. De vier verdachten gebruikten hun broekriem om de verdachte te slaan. Na de mishandeling vertrokken ze per fiets. Het slachtoffer naast een opgezette wenkbrauw, diverse kneuzingen op. De volledige toedracht van de mishandeling is nog niet bekend. De politie moet een aantal betrokkenen nog verhoren.