Ingezonden persbericht

De Nederlandse Sikh gemeenschap viert op 22 augustus 2004 het 400ste bestaan van het installeren van de Guru Granth Sahib.

10 augustus 2004

De Sikh gemeenschap ( www.sikhs.nl ) komt op 22 augustus 2004 bij de Singh Sabha Gurdwara Sahib in Amsterdam bijeen om het 400ste bestaan van het installeren van de Adi Granth (Guru Grant Sahib) op 1 september 1604 te vieren.

Op 1 september 1604, installeerde Sri Guru Arjan Sahib (de 5e Sikh Guru) formeel de Granth Sahib (tot die tijd een verzameling van Gurbani/lofzangen) op de Siri Harmandar Sahib in Amritsar in de zuidelijke regio van Punjab gelegen. Later werden nog de bani's (lofzangen) van Siri Guru Tegh Bahadar Sahib hieraan toegevoegd. In 1708 verklaarde Siri Guru Gobind Singh Sahib (de 10e Sikh Guru) de Granth Sahib als de Guru van de Sikh gemeenschap. Sindsdien noemen de Sikhs het de Siri Guru Granth Sahib en beschouwen het als de goddelijke woorden van God.

Alle Sikhs op de wereld zullen dit historische moment vieren. In Nederland zullen de Amsterdamse Gurudwara, de Den-Haagse Gurudwara, de Rotterdamse Gurudwara comités en "Sikh Society in Netherlands", als ook de Sikh Sangat (gemeenschap) verscheidene evenementen organiseren om dit heugdelijke moment te vieren. De Nagar Kirtan (een devotische optocht) zal het begin zijn van de programma op 22 augustus 2004 om 11.00 uur in de Amsterdamse binnenstad.

Ook zullen in de ochtend van 5 september verscheidene Kirtaniyas (zangers gespecialiseerd in religieuze Sikh muziek) en jongeren, Kirtans (verzameling lofzangen) zingen. Shabads (gebeden) zullen gezongen worden in de originele Raags zoals geschreven door de Sikh Gurus en heiligen uit andere geloven, wiens lofzangen zijn opgenomen in de Guru Granth Sahib. In de middag zal de Kirtan opgevolgd worden door Langar (een gratis gemeenschaps-keuken) .

De Amsterdamse Gurudwara en 'Sikh Society in Netherlands' nodigt alle Sikhs, alle stichtingen en alle mensen uit andere geloven uit ter bijwoning van deze historische en wonderbaarlijke mogelijkheid tot het komen van vriendschap en viering. Allen zijn welkom om deel te nemen.
Vragen of suggesties kunt u e-mailen naar SikhsInHolland@yahoo.com.

"Sikh Society in Netherlands" is onpartijdig, is geen politieke stichting maar een human development groep die nauw samenwerkt met de Gurudwara's (Sikh Temple) in Nederland op onderwerpen in het belang van de Sikh gemeenschap en richt zich verder op onderwerpen over ontwikkeling en het welzijn van de mensheid.

Shri Guru Nanak Gurdwara Amsterdam
Gerard Doustraat 69
1072 VL Amsterdam
The Netherlands

Sikh Society in Netherlands
Email : SikhsInHolland@Yahoo.com
Website : WWW.SIKHS.NL

Voor informatie neem contact op me: Sikh society in Netherlands, tel.nr. 020-6755456, e-mail adres SikhsInHolland@yahoo.com