---

Nieuwsberichten
---

C-130 Hercules ondersteunt PRT´s in Afghanistan

20-8-2004 15:58:00

Een C-130 Hercules transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht vertrekt zondag (22 augustus) van vliegbasis Eindhoven naar Termez in Oezbekistan. Het C-130 detachement dat bestaat uit 15 luchtmachtmilitairen, gaat de komende zes weken de ontplooiing van de Nederlandse en Duitse Provincial Reconstruction Teams (PRT) in Afghanistan ondersteunen.

De C-130 wordt tot 1 oktober 2004 voor de International Security and Assistance Force (ISAF) in Termez gestationeerd. De taken van het detachement bestaan uit het verplaatsen en vervoeren van personen en materieel naar Masar El Sharif (Afghanistan). Daarnaast vervoert de C-130 ook Duits personeel en materieel ter ondersteuning van de reeds geruime tijd in Termez gestationeerde Duitse C-160 Transall transportvliegtuigen. De samenwerking met de Duitse luchtmacht is een voorbeeld van internationale samenwerking op het gebied van militair luchttransport.

Het Nederlandse PRT opereert in de provincie Baghlan en het Duitse PRT in de provincie Badakshan. De PRT´s hebben de taak om de Afghaanse overheid te assisteren bij het vergroten van de veiligheid en de stabiliteit. Daarmee wordt de centrale Afghaanse regering in staat gesteld haar gezag in de provincie te vergroten en wederopbouwactiviteiten van de regering of andere actoren te faciliteren.

2004-08-20 Nederlandse militaire inzet in Afghanistan en operatie Enduring Freedom Nieuws Nieuwsberichten