Ministerie van Buitenlandse Zaken

Burundi

MINBZ: Van Ardenne en Ajello naar Burundi

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

19 augustus 2004

MINBZ: Van Ardenne en Ajello naar Burundi

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne, en Speciaal Vertegenwoordiger van de EU voor het Grote Merengebied Aldo Ajello, bezoeken zondag 22 augustus Burundi. Met dit bezoek wil Minister van Ardenne als EU-voorzitter het belang van voortgang van het vredesproces onderstrepen, na de afschuwelijke gebeurtenissen vorige week vrijdagnacht.

Van Ardenne en Ajello zullen in Burundi ontmoetingen hebben met President Ndayizeye van Burundi, met de Minister van Buitenlandse Zaken Sinunguruza en met de Minister van Defensie Niyungeko. Een gesprek met Speciaal Vertegenwoordiger van de VN in Burundi, mevrouw Mc Askie, is voorzien op maandag in Nairobi.

In Nairobi zal Minister Van Ardenne ook enkele gesprekken voeren ter voorbereiding op de Grote Meren Conferentie, die in november plaats zal vinden in Dar es Salaam. Deze conferentie zou een basis moeten leggen voor afspraken tussen de deelnemende landen over conflictpreventie en het waarborgen van vrede en veiligheid voor de burgers in deze landen.

Maandag 24 augustus zal Minister van Ardenne ook een bezoek brengen aan het weeshuis van Faith. Eerder dit jaar hebben Nederlanders de Kilimanjaro beklommen om fondsen te werven voor dit weeshuis. Minister van Ardenne was lid van de Aanbevelingscommissie voor deze actie en is benieuwd naar hoe het er in dat weeshuis nu aan toe gaat. Met haar bezoek wil zij het belang van particulier initiatief op het gebied van ontwikkelingssamenwerking onderstrepen. Het gaat in dit geval in het bijzonder om de zorg voor verwaarloosde kinderen, die vaak ouderloos zijn als gevolg van de aidsepidemie. Een probleem dat zich behalve in Kenia, in heel veel Afrikaans landen laat gelden.

Noot voor de redactie (