PERSBERICHT - 2004-08-22

Alles over historie en herdenking op www.ooorlogssporen.nl

Nieuwe herdenkingssite over Market Garden

In september is het precies 60 jaar is geleden dat de operatie Market Garden plaatsvond. De verwachting is dat duizenden buitenlandse veteranen én Nederlanders, die de oorlog hebben meegemaakt, maar ook hun kinderen en kleinkinderen, dat gaan herdenken. Zij gaan met strijdmakkers praten, de strijdtonelen bezoeken en een saluut brengen aan de gevallenen.

In het kader van deze herdenking is nu een speciale website op het internet gekomen: www.oorlogssporen.nl. Daarop wordt uitgebreid ingegaan op deze operatie en worden achtergronden toegelicht. Ook is er veel informatie over de herdenkingen te vinden. De site is eveneens te bereiken via www.lekkerweg.nl.

Market Garden is militair gesproken uniek. Het is de grootste luchtlandingsoperatie ooit. Na D-Day in Normandië in juni 1944 zetten de geallieerden opnieuw een fors offensief in om de Duitse bezetter te verjagen. Het plan was om vanuit België via Arnhem door te stoten naar het Ruhrgebied om daar de Duitse wapenindustrie te ontmantelen en daarna op te rukken naar Berlijn. Westwaarts zou tegelijk Zeeland, Noord-Brabant en Limburg worden bevrijd

De militaire operatie slaagde maar ten dele. De Duitse tegenstand was groot. In de geschiedschrijving heeft het slot van Market Garden, de Slag om Arnhem, meer aandacht gekregen dan het begin van de operatie. Helemaal terecht is dit niet, want de strijd is van cruciaal belang geweest bij de bevrijding van zuidelijk Nederland. De rest van Nederland werd pas in mei bevrijd.

Recent onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen heeft aangetoond dat zon 85 procent van alle Nederlanders wel eens een oorlogsmonument bezoekt. De best bezochte locaties die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog, zijn de diverse musea en voormalige concentratiekampen.