Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Verbreding Kilweg voor betere verkeersafwikkeling

BARENDRECHT (29 juni 2004) - De gemeente Barendrecht start eind augustus met de verbreding van de Kilweg. Het gaat dan om het deel van de Kilweg tussen de A29 en het provinciaal fietspad. De verbreding is nodig omdat de huidige capaciteit van de Kilweg door vertraging in de aanleg van de Rhoonse Baan (eind 2005) en de Verlengde Zuiderparkweg (2010, maar mogelijk eerder) onvoldoende is. Dit blijkt uit onderzoek dat verkeerskundig bureau Goudappel Coffeng heeft uitgevoerd. Goudappel Coffeng concludeert dat capaciteitsuitbreiding van de Kilweg in westelijke richting noodzakelijk is voor goede geleiding van het verkeer naar Carnisselande/Portland in de avondspits. De uitbreiding zal tevens de doorstroming op de rondweg van Barendrecht verbeteren. De werkzaamheden aan de Kilweg duren naar verwachting van eind augustus tot half november (12 weken). Het verkeer kan tijdens de werkzaamheden gebruik maken van versmalde rijstroken. Dit betekent dat het werk zonder afsluitingen en omleidingen wordt uitgevoerd.

Op 23 augustus wordt gestart met de verbreding van de Kilweg. Hierbij wordt de Kilweg in westelijke richting vanaf het provinciaal fietspad tot voor de rotonde Vaanpark I van een tweede rijstrook voorzien. Deze rijstrook verbetert de doorstroming voor het verkeer naar Barendrecht-Carnisselande en vergroot de opstelcapaciteit bij de verkeerslichten. Tevens moet het daardoor aantrekkelijker worden om de oostelijke en zuidelijke rondweg te gebruiken (Kilweg / Boezemweg / Tuindersweg) in plaats van de zwaarder belaste noordelijke en de westelijke rondweg (Sweelincklaan / Dunantlaan / Dierensteinweg). Verder komt er een afzonderlijk voorsorteervak vanaf de Kilweg en het voorsorteren voor de richting Hoekse Waard wordt eenvoudiger.

Rotonde en fietstunnel
Momenteel bereidt het college van burgemeester en wethouders een aanvullend voorstel voor. Dit voorstel betreft de aanleg van een dubbelbaans rotonde in de Kilweg ten behoeve van de toekomstige (na-Vinex) bouwlocatie Vrouwenpolder en een fietstunnel in het verlengde van het provinciaal fietspad. Of de rotonde en de fietstunnel er komen is op dit moment nog niet zeker. Daarover wordt na de zomer in de commissie Grondgebied gesproken. Als wel besloten wordt tot aanleg van de rotonde en fietstunnel, dan worden de werkzaamheden zo mogelijk gecombineerd met het verbreden van de Kilweg. Door deze werkzaamheden te combineren kan financieel voordeel worden behaald. Bovendien is er korter sprake van verkeershinder. Vrouwenpolder is overigens het gebied dat wordt omsloten door de Kilweg, de Middelweg, de Middeldijk en de 2e Barendrechtseweg.

z.o.z. voor tekening

Noot voor de pers,