Universiteit van Utrecht

Persbericht Universiteit Utrecht
02 augustus 2004

Internationale conferentie over nieuw coatingproces

3rd International Conference on Hot-Wire CVD Process

Van 23 tot en met 27 augustus 2004 vindt aan de Universiteit Utrecht de 3rd International Conference on Hot-Wire CVD Process plaats; een internationale conferentie over onderzoek aan Hot-Wire depositie. Hot-Wire is een nieuwe coatingtechnologie voor nanogestructureerde silicium- en koolstoflagen voor displays en zonnecellen. De conferentie vindt plaats in het Educatorium op universiteitscentrum De Uithof en wordt op 23 augustus, om 10.20 uur, geopend door prof.dr. W.H. Gispen, rector magnificus Universiteit Utrecht.

Hot Wire CVD
Het onderwerp van de conferentie is een nieuwe methode om hoogwaardige technologische dunne films van materialen, die op silicium en koolstof zijn gebaseerd, aan te brengen op onder meer glas, metaal en plastic. Zo kunnen bijvoorbeeld displays, zonnecellen en micromechanische structuren gemaakt worden. De nieuwe methode, wereldwijd in ontwikkeling in diverse onderzoekslaboratoria is gebaseerd op het principe van katalytische chemische damp depositie (Cat-CVD) ook wel Hot Wire CVD genoemd. Het is een snelle, goedkope en eenvoudige methode om amorf en kristallijn siliciumlagen, diamantachtige koolstoflagen en ook koolstofnanobuisjes (nanotubes) te produceren.

3rd International Conference on Hot-Wire CVD Process "Deze derde conferentie kan een goede kruisbestuiving van ideeën opleveren omdat onderzoekers, op het gebied van koolstof nanostructuren en silicium dunne films, voor het eerst bij elkaar komen" aldus hoogleraar Schropp van het Debye Instituut. Naar verwachting komen ongeveer 200 onderzoekers uit meer dan 30 landen. De conferentie wordt gesponsord door 28 instellingen en bedrijven. Eerder is de conferentie gehouden in 2000 te Kanazawa (Japan) en in 2002 te Denver (Verenigde Staten). Actuele informatie over de conferentie, het programma en de sprekers is te vinden op de website http://www.hwcvd.nl.

Utrecht Solar Energy Laboratory
De organisatoren zijn erin geslaagd een FP6 Marie Curie subsidie te verwerven waardoor zo'n 40 recent begonnen onderzoekers via een beurs de kans krijgen aan de conferentie deel te nemen. Op éen van de conferentiedagen kunnen deze onderzoekers een kijkje nemen in het Utrecht Solar Energy Laboratory en daar 'hands on' kennismaken met uiteenlopende experimentele technieken die gebruikt worden in het zonnecelonderzoek en dunnelaag onderzoek. Ook zijn er op aanvraag laboratoriumbezoeken voor deelnemers en journalisten.

Meer informatie
Prof. dr. Ruud Schropp, voorzitter conferentie, telefoon (030) 2533170, e-mail schropp@phys.uu.nl of drs. Soleanie Martis, Perscommunicatie Universiteit Utrecht, telefoon (030) 2532411, e-mail s.martis@csc.uu.nl.