Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Datum: 12 augustus 2004

Expositie Mensen in Nood in Openbare Bibliotheek Amsterdam

De schrijnende situatie van ontheemden in Congo staat centraal in de fotografie van Benno Neeleman die vanaf 23 augustus tot 30 september 2004 te zien is in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. De opening van de tentoonstelling is op 23 augustus om 15.30 uur in de foyer van de Openbare Bibliotheek, Prinsengracht 587 in Amsterdam.

In opdracht van de hulporganisatie Mensen in Nood is fotograaf Benno Neeleman naar Oost Congo gereisd. Daar bezocht hij kleine ontheemdenkampen op dagen reizen van de bewoonde wereld. 'Een heel bijzondere reis, waarbij ik mij heb verbaasd over de ongelooflijke armoede waarin deze mensen moeten leven. Mensen hebben werkelijk niets, behalve een hutje van stro onder de brandende zon', aldus Neeleman, die als fotograaf de hele wereld over reist.

Mensen in Nood 'viert'dit jaar haar 90-jarige bestaan. Tijdens het jubileumjaar vraagt de organisatie aandacht voor de vergeten ramp in Congo. Maar liefst 2,7 miljoen mensen zijn ontheemd, op de vlucht voor het geweld in eigen land. Zij moeten onder zeer moeilijke omstandigheden overleven in kleine kampjes, vaak op dagen reizen van de bewoonde wereld. Mensen in Nood steunt deze mensen via lokale hulporganisaties met voedsel en kleding. Daarnaast steunt Mensen in Nood projecten voor ex-kindsoldaten en opvanghuizen voor misbruikte vrouwen. Met de foto-expositie wil Mensen in Nood extra aandacht vragen voor de stille grote ramp in Congo.

De Nijmeegse fotograaf Benno Neeleman reist veel voor zijn werk.

Dat werk werd meerdere keren bekroond in internationale fotowedstrijden en wordt wereldwijd gepubliceerd.

NOOT VOOR DE REDACTIE,