Gemeente Haarlem


16 augustus 2004
sector Maatschappelijke Ontwikkeling

214/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Kleinschalig kunstopdracht openbare ruimte

GEVELFORMAAT FOTOBEELD OP PARKEERGARAGE RAAKS HAARLEM

De fotograaf Hans Warnars hangt op maandag 23 augustus om 10.00 uur een gevelgroot fotobeeld op de voorkant van de Parkeergarage De Raaks aan de Raaks in het centrum van Haarlem. Het fotobeeld is een collage van 6 foto's en heeft een formaat van 30 m. breed en 15 m. hoog. De foto's hebben als thema Haarlems Licht. Door invloed van de zee is het licht in Haarlem anders dan bijvoorbeeld op de Veluwe. In Haarlem is het licht overdag harder en 's ochtends en 's avonds zachter dan op de Veluwe.
Op 28 mei jl is dit voorstel samen met acht andere voorstellen voor Kleinschalige opdrachten in de openbare ruimte beoordeeld. Dit voorstel was positief, omdat het kunstwerk de middelen en het formaat gebruikt van de reclame om een verstild en in zich zelf gekeerde wereld te tonen. De zwart/ wit foto's zijn zorgvuldig gecomponeerd en het thema Haarlemslicht wordt even terloops als poëtisch verbeeld. Een schitterend contrast met de alledaagsheid van de parkeergarage.

Productie
De foto's zijn geprint op sterk PVC-materiaal, dat oorspronkelijk uit de vrachtwagenbranche komt. Het kunstwerk is gemaakt in samenwerking met firma Coloron uit Haarlem en geprint bij Vertical Vision in Weesp op de grootste digitale printers die er in de wereld bestaan, namelijk 8 meter breed met een printoppervlak van 5 meter breed. De geprinte banen van 5 meter worden aan elkaar gelast zodat er een groot fotodoek ontstaat. In de speciale inkten, die hiervoor gebruikt worden, zit een UV-filter die de kleurechtheid voor een aantal jaren garandeert, zodat de foto niet "vergeelt". Rondom het doek worden zeilogen in de randen geponst om het te kunnen monteren

Kleinschalige opdrachten
De gemeente Haarlem hecht een groot belang aan de culturele uitstraling van de stad. Dit past in toekomstvisie Grotere culturele en toeristische wervingskracht De gemeente hecht aan een goed kunstproductieklimaat, omdat dit een voorwaarde voor een goed cultuurklimaat is. Eén van de doelen die de gemeente zich voor de komende jaren heeft gesteld is het verbeteren van het kunstenaarsklimaat in de stad.
Hiertoe heeft de gemeente voor kunstenaars een flankerend beleid ontwikkeld. Met dit beleid wil de gemeente een goede voedingsbodem creëren voor het ontwikkelen en presenteren van kunst- en cultuuruitingen. Onderdeel van het flankerend beleid is het initiatief om kleinschalige kunstprojecten voor de openbare ruimte van Haarlem te realiseren. Kunst en cultuuruitingen kunnen bijdragen aan een betere beleving van de stad en haar omgeving.


Haco Ridder en Hans Warnars
Hridder@haarlem.nl
023-5115731 en 023-5335252/06-55727674

---- --