Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

MINDEF: Persmededeling

De regering heeft op 28 juni jl. besloten een Provincial Reconstruction Team (PRT) in de Afghaanse provincie Baghlan in te richten. Hiervoor wordt op maandag 23 augustus een perspresentatie gehouden bij de Groep Geleide Wapens op vliegbasis De Peel. Het Nederlands PRT vormt een onderdeel van de door de NAVO geleide International Security Assistance Force (ISAF).

Tijdens de perspresentatie wordt ingegaan op de militair-operationele aspecten van de Nederlandse bijdrage aan het Provincial Reconstruction Team in Afghanistan. Daarnaast wordt een toelichting gegeven op de rol en de taken van de betrokken krijgsmachtdelen. Ook wordt de media in de gelegenheid gesteld kennis te maken met het uit te zenden personeel en materieel.

Het Provincial Reconstruction Team bestaat uit 150 militairen van alle krijgsmachtdelen. Het leeuwendeel van de militairen is afkomstig van de Koninklijke Luchtmacht. Zij zullen in de provincie Baghlan de Afghaanse overheid assisteren bij het vergroten van veiligheid en stabiliteit om zo mede de Afghaanse centrale regering in staat te stellen haar gezag in de provincie te vergroten. Het PRT-detachement wordt gestationeerd in Pol e Khomri, de hoofdstad van de provincie Baghlan. De eenheid staat onder leiding van kolonel Jan van Hoof (commandant van de Groep Geleide Wapens). De Force Protection, alsmede ondersteuning bij de opbouw van deze missie, bestaat uit militairen van de Koninklijke Landmacht.

Voor de ondersteuning van de Afghaanse presidentsverkiezingen wordt een zogenaamd lichte infanterie eenheid bestaande uit 39 militairen van de Koninklijke Landmacht ingezet. Deze militairen worden voor twee maanden uitgezonden en staan onder het bevel van het Duitse PRT-commando in Kunduz.

GeĂŻnteresseerde media worden verzocht zich uiterlijk voor maandag 9.00 uur aan te melden bij Staf Voorlichting van de vliegbasis De Peel, telefoon: (0493) 598 045.

19 aug 04 12:59