Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 19 augustus 2004

FIETSERSBOND SPOORT VERDACHTE FIETSEN OP

De Fietsersbond spoort op maandagmiddag 23 augustus tijdens de studentenintroductieweek in Delft verdachte fietsen op. Actieve leden van de bond tonen met behulp van een zogenaamde fietsverklikker aan, welke fietsen mogelijk gestolen zijn. Met deze actie wil de Fietsersbond studenten leren hoe ze een gestolen fiets kunnen herkennen, zodat ze zich niet ongewild of onbewust schuldig maken aan heling. Ook krijgen nieuwe studenten uitleg van een 'fietsendief' over welke fietsen makkelijker en welke moeilijker te stelen zijn. Doel is dat de studenten hun fiets beter beveiligen.

De Fietsersbond waarschuwt tegen de aankoop van 'gestolen fietsen'. "Wie met een als gestolen geregistreerde fiets betrapt wordt, staat een fikse boete van 100 tot 400 euro te wachten. Daarbij komt een strafblad en inbeslagname van de fiets", aldus de Fietsersbond in een informatieve folder die tijdens de actie in een grote oplage gratis verspreid wordt. De Fietsersbond hoopt dat door betere voorlichting studenten hun eigen fiets langer houden, geen fietsen gaan helen en daardoor de vicieuze cirkel van fietsdiefstal mede helpen doorbreken.

De Fietsersbond vindt dat gemeenten en politie in Nederland meer kunnen doen om gestolen fietsen op te sporen. In de gemeente Harderwijk bijvoorbeeld sporen stadswachten gestolen fietsen op. Het aantal fietsdiefstallen is daar sindsdien met 50 % gedaald. De Fietsersbond vraagt gemeenten en politie dit Harderwijkse model ­ of een variant ervan
- over te nemen. Tijdens de actie bij de studentenintroductie is ook criminaliteit preventieadviseur Henk de Bruijn van Politie Haaglanden aanwezig.

De activiteiten maken onderdeel uit van de campagne, Offensief: Houd de Fiets. In deze campagne van de Fietsersbond worden alle betrokken partijen uitgedaagd om fietsdiefstal met alle mogelijke middelen te bestrijden.