Praktijkonderzoek Veehouderij

Akkerbouwsector standaardiseert elektronische gegevensuitwisseling

Een aantal partijen in de akkerbouwsector heeft het initiatief genomen om samen een landelijke standaard voor elektronische gegevensuitwisseling richting afzetorganisaties en certificerende instanties (in technische termen EDI-Teelt via XML) te ontwikkelen. Met EDI-Teelt verbetert de kwaliteit van de uitwisseling en nemen de kosten van het verzamelen van gegevens af. Voor de organisaties wordt de drempel om elektronisch gegevens uit te wisselen lager, omdat zij kunnen beschikken over een blauwdruk en niet telkens zelf het wiel hoeven uit te vinden. Voor de akkerbouwer wordt met EDI-Teelt een eenvoudige, brede elektronische data-uitwisseling mogelijk met de aangesloten organisaties.
Akkerbouwers wisselen steeds vaker hun teeltgegevens uit met hun afzetorganisaties en certificerende instanties. Deels gebeurt dat op papier, deels elektronisch via internet of via een managementsysteem. Tot nu toe was er sprake van een beperkte standaardisatie bij het elektronisch uitwisselen van die gegevens. Dat had tot gevolg dat er een reeks van bilaterale afspraken is gemaakt tussen de diverse afzetorganisaties en de verschillende software- en dienstenleveranciers. Dit stond een brede elektronische uitwisseling tussen de organisaties in de weg.
Om niet alleen de techniek te regelen, maar ook om draagvlak te creëren is de Vereniging EDI-Teelt opgericht. De leden van de vereniging onderschrijven gezamenlijk het belang van standaardisatie en zullen de nieuwe uitwisselingsstandaard inbouwen in hun softwaresystemen.
De volgende organisaties zijn lid van de vereniging EDI-Teelt:


* Agrifirm

* Agroportal

* Agrovision

* AVEBE

* CSM

* Dacom

* Groeinet Informatiesystemen


* HZPC

* Isagri

* McCain

* Nedato

* Opticrop

* Stet Holland

* Suikerunie

* Verti

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 23-08-2004 09:44.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl