CAWSW

CAWSW: Gemeenten medeverantwoordelijk voor grondwaterbeheer

In veel gevallen vinden burgers geen gehoor bij de overheid wanneer zij aankloppen met klachten over grondwateroverlast of -tekort. Om dit probleem in de toekomst te voorkomen is het nodig om wettelijk vast te leggen welke overheid waarvoor verantwoordelijk is. Dit zegt de Commissie van Advies inzake de Waterstaatswetgeving in haar advies 'Zicht op grondwater'. Het advies wordt vandaag uitgebracht aan de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat.

Het advies bevat een juridisch perspectief op grondwaterbeheer in bebouwd gebied. Immers, een heldere verantwoordelijkheidsverdeling tussen overheden en burgers ontbreekt momenteel. De Commissie is van mening dat burgers in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn voor grondwater op hun eigen perceel. Daarnaast acht zij het noodzakelijk om wettelijk vast te leggen dat gemeenten -naast waterschappen en provincies- medeverantwoordelijk zijn voor grondwaterbeheer in bebouwde gebieden.

Deze gemeentelijke zorgplicht gaat verder dan alleen het inzamelen en afvoeren van overtollig grondwater. Bij de bestemming en inrichting van nieuwbouwlocaties zullen gemeenten (en provincies) veel meer dan voorheen rekening moeten houden met de waterhuishoudkundige geschiktheid van de grond.

Bovendien adviseert de Commissie om voor alle bebouwde gebieden in Nederland een waterakkoord wettelijk verplicht te stellen. In dit akkoord dienen de betrokken overheden onderling afspraken te maken over de manier waarop zij het (grond)water gaan beheren. Burgers kunnen zich niet rechtstreeks op het waterakkoord beroepen. Maar wanneer dit instrument niet (juist) is gebruikt, is dit een indicatie dat de betreffende overheden tekort schieten in hun zorgplicht. Bovendien kan schending van een overeenkomst tussen overheden in bepaalde omstandigheden ook een onrechtmatige daad opleveren jegens burgers.

Wettelijk gezien zal dit alles een plaats moeten krijgen in de in voorbereiding zijnde Integrale Waterwet. Tot die tijd is het noodzakelijk om de verantwoordelijkheden en bevoegdheden voor grondwaterbeheer in bebouwd gebied tijdelijk neer te leggen in de Wet op de waterhuishouding.