IMAGINE IC

COMPRESSED SPACE in A'dam Zuidoost

Jongeren werken met bekende nieuwe media kunstenaars aan het uiterlijk van de Bijlmer.

Jonge en internationaal bekende kunstenaars ontwerpen samen met jongeren uit Amsterdam 6 nieuwe mediawerken. Tot 2 november 2004 blijven de werken te zien op zogenaamde A-lokaties in de publieke ruimte van de Bijlmer, zoals de wand van de Pathé ArenA of in het Station Bijlmer.

Zuidoost verandert snel. Ieder nieuw gebouw wijzigt het stedelijke en sociale landschap. Elk nieuw bankgebouw voegt weer andere mensen toe aan het straatbeeld. Imagine IC, een jonge culturele instelling in Amsterdam Zuidoost, wil met Compressed Space een vertaling maken van de constant veranderende omgeving van Zuidoost naar kunst.

De kunstenaars van Compressed Space staan bekend om het gebruik van straatcultuur in hun werk, ieder op een eigen manier. Voor sommigen is Compressed Space een terugkeer naar de plaats waar ze jaren geleden hun eerste grafitti's spoten. Voor de jongeren is de Bijlmer hun dagelijkse leefomgeving. Tijdens het ontwerpproces wissellen de jonge deelnemers en de ontwerpers hun beeld van de Bijlmer uit. De jongeren maken kennis met nieuwe visies op mediakunst en commerciële cultuur. En de ontwerpers leren de straatwijsheid van een cultureel diverse omgeving kennen.

Tegelijkertijd met Compressed Space loopt bij Imagine IC zelf de tentoonstelling 'Compressed Space: The Making Of': het ontwerpproces van Compressed Space vastgelegd in video's, foto's en nieuwe media!

De deelnemende kunstenaars zijn:

- Unruly (Niels Shoe Meulman & Dennis Polak) met Angela Cristina, Aharon Rosina, Guido Kisman en Mo.
Zij ontwierpen een ultramodern wapen van de Bijlmer. Het komt uitvergroot te hangen op Station Bijlmer

- Machine (Mark Klaverstein & Paul du Bois-Reymond) met Hayo Eisenga Jeffrey Flu, Saskia Freeke en Jeffrey Goodett.
Hun Directors Cuts brengt o.m. enorme figuren op de zijkant van de Pathé ArenA.

- Menno Kok met Sheline De Lima, Loti Diallo en Siham Moujtahid. Zelfportretten van Bijlmer-ambassadrices op de pui van Imagine IC.
- Leonard van Munster (Don Leo) met Kenneth Aidoo, Pamela Melchiot en Jolita Elcock.
Zij creëerden een onverwachte fata morgana onder een voetgangersviaduct.

Op donderdag 9 september om 17:00 uur opent de tentoonstelling met een groot event. Een aantal Compressed Space-jongeren verzorgt samen met de kunstenaars een buitengewone VJ-performance. MC Lyrical Tie is uw gastheer, DJ Mister WIX draait, Stress en Snake rappen.

Data:
9 september tot 2 november 2004 kunst in de buitenruimte van Amsterdam Zuidoost
9 september tot 23 december 2004 tentoonstelling bij Imagine IC

Imagine Identity and Culture
info@ImagineIC.nl, www.imagineIC.nl

Imagine IC ligt op twee minuten loopafstand van station Bijlmer. Compressed Space is een initiatief van Jarrod Francisco / LikeMinds Compressed Space is mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst en Stichting DOEN, Schipholfonds en Stadsdeel Zuidoost