Gemeente Someren



* Het reconstructieplan is klaar

Het reconstructieplan is klaar

Na jaren van nauw samenwerken en soms felle discussies kon reconstructiecommissie De Peel op 30 juni eindelijk datgene doen waar het allemaal om begonnen was: het vaststellen van het reconstructieplan. Er ligt nu een prima, gedegen plan voor de toekomst van De Peel, dat door alle partijen die eraan mee hebben gewerkt wordt gedragen. Zodra alle officiële procedures ten aanzien van het plan zijn doorlopen, kan er met de uitvoering worden begonnen.

"Een groots moment." Deze woorden hanteert Henk Hendriksen, voorzitter van de reconstructiecommissie, als hij over de vaststelling van het reconstructieplan praat. Gezien het eindresultaat zijn deze woorden niet slecht gekozen. Het opschorten van het reconstructieoverleg door de Brabantse Milieu Federatie (BMF) zorgt echter voor enige tempering van de feestvreugde. De BMF stapte uit het overleg als reactie op nieuwe ammoniakmaatregelen van het kabinet. "Het heeft dus niets met de reconstructie in De Peel te maken", aldus Hendriksen. "Op een paar kleine punten na onderschrijft de BMF het reconstructieplan volledig." De reconstructiecommissie heeft er bewust voor gekozen om de vaststelling en de andere procedures volgens planning te laten verlopen. Hendriksen: "Er is voor de uitvoering van de reconstructie veel geld voorhanden. Als we later beginnen, is de kans groot dat we gereserveerd geld mislopen. We kunnen daarom geen dag wachten."

Uitvoering
Het plan dat nu is vastgesteld wordt aangeboden aan Gedeputeerde Staten, die daarover na de zomer een officiële inspraakronde organiseren. Het college doet daarna een afgewogen voorstel aan Provinciale Staten. Zodra deze het plan vaststellen, gaat het plan ter goedkeuring naar de ministeries van Vrom en LNV. Het reconstructieplan treedt in werking zodra de ministers het plan bekendmaken. Dit zal naar verwachting in het voorjaar van 2005 gebeuren. Om alle gemaakte afspraken in het reconstructieplan daadwerkelijk uit te voeren, heeft de reconstructiecommissie een uitvoeringsprogramma opgesteld. Voor de komende vier jaar staat daarin beschreven welke plannen wanneer worden uitgevoerd. De commissie werkt aan een organisatie om de uitvoering zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Eén van de belangrijkste aspecten van de reconstructie is de zonering voor de intensieve veehouderij. Hendriksen benadrukt het belang van een goede verplaatsingsregeling. "We zijn hierover met de gedeputeerden in gesprek. Belangrijk is dat we geluiden uit het veld meenemen."

Reconstructiewet
Met het reconstructieplan geeft de commissie invulling aan de Reconstructiewet. Doelstellingen van deze wet zijn onder andere meer ruimte voor natuur en water, een schoner milieu, een gezonde landbouw, een aantrekkelijk landschap, verbetering van de leefbaarheid en een versterking van de sociale vitaliteit. Reconstructiegebied De Peel kenmerkt zich door een rijk cultuurhistorisch verleden, waarbij de ontginningsgeschiedenis een belangrijke rol speelt. Naast een verkaveld landschap met moderne landbouwbedrijven kent het gebied belangrijke natuurgebieden, zoals de Peelvennen en de Strabrechtse Heide. De reconstructiecommissie wil waardevolle gebieden ontwikkelen en versterken. Intensieve veehouderij kan vooruit op duurzame locaties, bijvoorbeeld ten noorden van Elsendorp. Op een aantal plekken is meer recreatie mogelijk. Een deel van de beken en riviertjes slingert over 15 jaar weer door het landschap en zal regelmatig buiten de oevers treden.