Human Inference en ABZ slaan handen ineen in de strijd tegen terrorismefinanciering

Arnhem, 23 augustus 2004 - Human Inference, een van de belangrijkste leveranciers op het gebied van datakwaliteitssoftware, heeft in nauwe samenwerking met ABZ een softwareprogramma ontwikkeld voor het opsporen van geldstromen naar mogelijke terroristische organisaties. Met de oplossing kunnen financiële dienstverleners hun administratie controleren op de aanwezigheid van mogelijke terroristen. ABZ is leverancier van interactieve webservices ter verbetering van bedrijfsprocessen.

Sinds 11 september 2001 en de bomexplosies in Madrid op 11 maart van dit jaar, zijn veiligheidsdiensten volop actief om aanslagen in de kiem te smoren. Eén van de maatregelen die het werk van terroristen moet bemoeilijken, is het opsporen en afsluiten van geldstromen richting terroristische organisaties en het bevriezen van hun tegoeden. In Nederland hebben banken en verzekeraars de onderzoeksplicht om hun administratie door te lichten op de aanwezigheid van mogelijke terroristen. Hiertoe heeft Human Inference samen met ABZ software ontwikkeld. ABZ brengt deze applicatie dit najaar op de markt.

De software maakt het mogelijk op volledig geautomatiseerde wijze de Europese databank te vergelijken met het bestand van personen of entiteiten (bedrijven, organisaties) van de desbetreffende financiële instelling. De software analyseert namen en eventuele aliassen van de Europese databank met de aangeleverde persoons- of bedrijvenadministratie. Alle naamselementen en eventuele aanvullende gegevens zoals geboortedatum, geboortejaar of -plaats en land van herkomst, worden met elkaar vergeleken. Financiële dienstverleners zijn verplicht mogelijke treffers, volgens een vastgesteld formaat, door te geven aan de Pensioen- & Verzekeringskamer (PVK). Naast ondersteuning bij deze meldingsplicht, waarborgt de software de integriteit van de administratie.

"Met deze applicatie hopen wij een (kleine) bijdrage te kunnen leveren aan de strijd tegen het terrorisme", aldus Gert Dazler, Business Development Director ABZ. "De periodieke controle van de databestanden kan worden uitbesteed aan ABZ. Verzekeringsmaatschappijen en banken kunnen de software ook zelf implementeren."

Over ABZ
ABZ is in 1997 opgericht om de krachten te bundelen van het Assurantie Data Netwerk, Atriserv, Audatex(TM) (later Arisco), Eurotax, OSA en Audalet. Het gemeenschappelijk kenmerk van deze bedrijven was dat zij zich richtten op het verminderen van de complexiteit van bedrijfsprocessen en het optimaliseren ervan. Gezamenlijk vertegenwoordigden ze meer dan twintig jaar kennis en ervaring in het op efficiënte wijze distribueren van informatie en uitwisselen van data. De gebundelde expertise zorgde ervoor dat ABZ kon uitgroeien tot een belangrijk zakelijk dienstverlener in Nederland, met name in de financiële sector. Het aanbod van ABZ bestaat uit interactieve webservices ter verbetering van de efficiency en effectiviteit in uiteenlopende bedrijfsprocessen. Sinds kort is ABZ uit Zeist onderdeel van het wereldwijde concern ADP.