Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Nieuwsbericht

BouwTalent wil studenten warm maken voor de bouw

23 augustus 2004 Bouwwerkgevers gaan samen met hogescholen in de regio werken aan instroom en behoud van kaderpersoneel in de bouw. Het gaat om werkgevers die zijn verenigd in BouwNed. Onder de naam BouwTalent worden regionale projecten gestart. Vandaag start het eerste BouwTalent-project in Zuid-Holland.

Steeds minder MBO- en HBO-studenten kiezen voor een technische studie. Waar het totale aantal nieuwe studenten in het beroepsonderwijs vorig jaar toenam met bijna zeven procent, bleef de instroom bij de technische opleidingen gelijk. Dit heeft op termijn grote gevolgen voor het aanbod van technisch geschoolde mensen. In de bouwsector is op dit moment nog geen groot tekort aan technisch personeel, maar voldoende aanwas is wel een belangrijk aandachtspunt. Veel oudere werknemers zullen in de komende jaren uitstromen. Veranderingen in het bouwbedrijf en in het bouwproces vragen bovendien om andere vaardigheden en meer technisch kaderpersoneel. Het gaat hierbij om functies als werkvoorbereider, calculator, projectleider, hoofd bedrijfsbureau of KAM (kwaliteit, arbo en milieu)-coördinator.

Om de dreigende tekorten voor te zijn is het initiatief BouwTalent ontwikkeld. BouwTalent is een samenwerkingsverband ván werkgevers vóór werkgevers dat studenten gedurende hun opleiding een dienstverband garandeert. De deelnemende studenten komen in dienst van het regionale verband en rouleren op uitleenbasis breed over de vele disciplines binnen de bouw. Daarbij ontvangen ze ook direct salaris en worden zij intensief begeleid vanuit de deelnemende scholen. Door deze aanpak krijgen de studenten een beter beeld van de verschillende facetten van het bouwbedrijf en kunnen ze een beter afgewogen keuze maken voor de functie waarin zij gaan werken. Daarnaast wordt een stimulerende werking verwacht op de docenten van de hogescholen, doordat leerlingen kennis meenemen over bijvoorbeeld nieuwe technieken in het bouwbedrijf van vandaag.

De bouw kent een lange traditie als het gaat om de scholing en instroom van bouwplaatspersoneel, maar voor de kaderfuncties is dit nog niet eerder het geval geweest. De pilot in Zuid Holland duurt voorlopig een jaar en kent nog een bescheiden opzet. In eerste instantie zijn vijf studenten van de Hogeschool Rotterdam geselecteerd, drie studenten bouwkunde en twee civiele techniek. Vanuit de bouwwerkgevers werken vijf bedrijven mee. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er verspreid over het land zes tot acht regionale 'BouwTalenten' komen die jaarlijks honderden nieuwe kadermedewerkers opleiden. In verschillende regio's worden hiertoe voorbereidingen getroffen.

Bron
Bouwned