CDA

CDA
23-08-04
Van Hijum: Zwartrijders strenger aanpakken

Kamerlid Eddy van Hijum liep tijdens zijn zomerstage mee met de conducteurs op de Flevolijn en raakte onder de indruk van de resultaatgerichte aanpak. Van Hijum: Deze aanpak kan model staan voor de verbetering van de aanpak ook in andere delen van het land. Toch blijft ook het gevoel hangen dat zwartrijden nog te veel loont.

De NS schrijft jaarlijks rond de 500.000 maal uitstel van betaling uit, waarvan vervolgens slechts een derde deel wordt geïncasseerd. Daarom pleit het Kamerlid voor een stevige aanpak van zwartrijders. Door de honderdduizenden niet betaalde kaartjes met uitstel van betaling loopt de NS jaarlijks enkele miljoenen mis. Deze kosten worden betaald door de overige reizigers. Daarom moet zwartrijden zwaarder worden bestraft en bij herhaling een treinverbod worden opgelegd, aldus Van Hijum. Korte en directe lijnen tussen conducteurs en de politie zijn cruciaal bij deze aanpak. Namens de CDA-fractie zal Van Hijum deze voorstellen inbrengen bij de behandeling van de vervoersconcessie voor de NS in september in de Tweede Kamer. Tenslotte moet worden overwogen om de mogelijkheid tot het krijgen van een uitstel van betaling te schrappen.

Op donderdag 19 augustus heeft Tweede Kamerlid Eddy van Hijum stage gelopen als conducteur op de Flevolijn bij de NS. De Flevolijn kampte lange tijd met een hoog aantal gewelds- en andere incidenten. Inmiddels werkt de NS nauw samen met de politie (spoorweg- en regiopolitie), justitie en de gemeente. De aanpak van zwartrijders staat hierin centraal. Deze groep is verantwoordelijk voor het grootste deel van de indicenten.