European Commission

IP/04/1040

Brussels, 23 August 2004

Commissie geeft het groene licht voor de overname door Fox Paine van sommige activiteiten van Advanta

De Europese Commissie heeft op basis van de concentratieverordening haar goedkeuring gehecht aan de voorgenomen verwerving door het VS- beleggingsfonds Fox Paine & Company van alle bedrijfseenheden van de in Nederland gevestigde zaadproducent Advanta BV, behalve zijn Noord-Amerikaanse maïs-, sojaboon- en graanbedrijven. De overname levert geen mededingingsbezwaren op.

Advanta BV is een in Nederland gevestigde zaadproducent die eerst door AstraZeneca Holdings en Koninklijke VanderHave Groep was verkocht aan Syngenta Crop Protection AG, een dochter van de Zwitserse onderneming Syngenta AG. Deze transactie werd op 17 augustus door de Commissie goedgekeurd op voorwaarde dat Syngenta de Europese activiteiten van Advanta aan een derde partij zou overlaten om mededingingsbezwaren uit de weg te ruimen (zie IP/04/1036).

Omstreeks het tijdstip waarop de Syngenta/Advanta-transactie is aangemeld, heeft Fox Paine, een VS-beheerder van beleggingsfondsen, de Commissie in kennis gesteld van zijn voornemen om de wereldwijde activiteiten van Advanta op het gebied van suikerbiet-, kool-, sorghum-, zonnebloem- en graszaden, alsook de maïs- en graanbedrijven buiten Noord-Amerika van Syngenta over te nemen.

Uit het onderzoek door de Commissie van de Fox Paine/Advanta-transactie is gebleken dat Fox Paine belangen heeft in verscheidene sectoren, waaronder een meerderheidsbelang in de Amerikaanse zaadproducent Seminis, die groenten- en fruitzaden ontwikkelt, kweekt en verkoopt, onder andere in Europa.

De activiteiten van Seminis en Advanta overlappen elkaar op de markten voor klimerwtenzaden en uienzaden, maar het marktonderzoek heeft geen bijzondere mededingingsbezwaren aan het licht gebracht omdat de partijen het hoofd zullen moeten blijven bieden aan concurrentie van andere belangrijke marktdeelnemers

Bijgevolg heeft de Commissie besloten het groene licht voor de operatie te geven.