Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

23 augustus 2004

Verplicht hervullen frisdrankflessen stopt in 2006

Staatssecretaris Van Geel schaft het verplicht hervullen van grote frisdrank- en waterflessen per 1 januari 2006 af. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Voor het statiegeld op de frisdrankflessen heeft dit geen consequenties.

Uit onderzoek blijkt dat ook zonder het verplichte systeem voor meermalig gebruik van grote frisdrankflessen dezelfde milieudoelstelling kan worden gehaald, mits ook kleinere frisdrankflesjes worden ingezameld. Fabrikanten kunnen vanaf 2006 zelf kiezen welk systeem zij voor hun dranken hanteren. Dit past beter bij de eisen die de Europese Commissie stelt aan de interne markt. De Commissie ziet het vasthouden aan het huidige systeem van 'meermaligheid' als verstoring van het vrij verkeer van goederen.

Tot 2006 moeten grote frisdrankflessen (de zogenoemde PET-flessen van 1 liter en groter) nog verplicht meerdere keren worden gebruikt. Gemiddeld wordt een grote PET-fles nu 15 tot 20 keer opnieuw gevuld en te koop aangeboden. Nadeel van deze methode is dat er extra ruimte nodig is in winkels en magazijnen, extra transportstromen en extra productielijnen. Een aantal fabrikanten en supermarkten wil daarom liever de flessen eenmalig gebruiken om daarna bij retour te pletten en in te zetten als grondstof voor nieuwe frisdrankflessen en andere producten.

Statiegeld

De grote frisdrankflessen worden nu via een statiegeldsysteem ingezameld en meerdere malen opnieuw gevuld. Wanneer de fabrikanten besluiten vanaf 2006 de flessen slechts één keer te vullen, zal nog steeds het statiegeld op deze flessen blijven bestaan. Immers, de fabrikanten willen dan nog steeds dat de flessen bij de winkel worden ingeleverd, zodat ze kunnen worden gerecycled tot nieuwe flessen of andere producten. De kleinere frisdrankflesjes vallen op dit moment buiten de regeling voor meermalig gebruik en statiegeld. Gevolg is dat de flesjes nu nog niet worden ingezameld, maar verdwijnen in het huisvuil of op straat.

Het onderzoek dat staatssecretaris Van Geel naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, toont aan dat het milieu iets slechter af is met een eenmalig systeem voor grote frisdrankflessen. Omdat Van Geel niet wil dat het milieu slechter wordt van deze beleidswijziging, moeten de fabrikanten dit nadeel compenseren. Dat kan door ook de kleinere frisdrankflesjes in te zamelen. Het is aan de fabrikanten zelf te bepalen hoe zij deze flesjes inzamelen en recyclen. Proeven met het inzamelen van deze kleine flesjes moeten aantonen dat het bedrijfsleven aan de milieudoelstellingen kan voldoen. Wanneer dat niet wordt bewezen, is afgesproken dat ook op deze kleine flesjes statiegeld wordt geheven.

Metingen

Het inzamelen en recyclen van vooral kleine frisdrankflessen is gekoppeld aan het terugdringen van het zwerfafval in Nederland. De Tweede Kamer heeft het terugdringen van het zwerfafval in 2001 met een motie verbonden aan de invoering van statiegeld op flesjes en blikjes. Op 1 januari 2006 moet de hoeveelheid flesjes en blikjes in zwerfafval in Nederland met 80 procent zijn teruggedrongen ten opzichte van 2001 Als de bedrijven dit zwerfafval in Nederland op vrijwillige basis voor 2006 niet met 80 procent weten terug te dringen, zou statiegeld moeten worden ingevoerd op deze kleine verpakkingen.

Staatssecretaris Van Geel heeft in juni aan de Tweede Kamer gemeld dat de onderzoeken waarmee de hoeveelheid blikjes en flesjes in zwerfafval in Nederland wordt bepaald geen consistent beeld te zien geven. Inmiddels is een commissie van deskundigen geraadpleegd over de meetmethoden. Van Geel gaat ervan uit dat ruim voor 2006 nieuwe betrouwbare onderzoeksgegevens beschikbaar zijn.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18343 )