MONUMENTENZORG

Monumentenzorger Onno Wiersma overleden

Zeist, 23 augustus 2004

Monumentenzorger onno wiersma overleden

In de ochtend van maandag 16 augustus is Onno Wiersma (1946 - 2004), adjunct-directeur en hoofd Expertise van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, plotseling overleden. De crematie heeft inmiddels in besloten kring plaatsgevonden.

Onno Wiersma was een moedig man. Hij stond altijd op de bres voor kwaliteit, was door en door betrouwbaar en zonder omhaal gericht op de kern van de zaak. Hij was rechtvaardig, handelde stijlvol en had een bijzondere humor. Onderzoek, kennis en inhoudelijke betrokkenheid vormden de inspiratie voor zijn werk als monumentenzorger en lid van de directie van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ). Die positie bekleedde hij sinds 1997. Daarvoor was hij enige jaren hoofd van de afdeling Instandhoudingstechnologie van de RDMZ. Zijn directe betrokkenheid bij de monumentenzorg dateert al van 1 januari 1970, de datum waarop hij werd benoemd als assistent-Rijksadviseur voor Orgels. Vanaf 1977 adviseerde hij als Rijksadviseur voor Orgels, in overleg met de Rijksdienst, het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk over honderden orgelrestauraties. Zijn grote expertise op dit gebied blijft hierdoor tastbaar aanwezig in talloze kerkorgels, waaronder zijn geliefde instrument in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Dhr. Wiersma droeg zo in hoge mate bij aan de ontwikkeling van een goede restauratiepraktijk voor dit belangrijke, specialistische en zeer kwetsbare deel van het Nederlandse erfgoed.

De laatste jaren heeft dhr. Wiersma in zijn functie van adjunct-directeur aan veel ontwikkelingen een belangrijke bijdrage geleverd. Vooral de groeiende rol van de Rijksdienst als hét centrale instituut voor de kennis en de praktijk van de monumentenzorg had zijn voortdurende aandacht.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ben de Vries, woordvoerder RDMZ, tel. 030-6983475, b.devries@monumentenzorg.nl.

23 aug 04 12:36