AutoRai

23-8-2004

Loeb wint weer!

Wederom was het Sébastien Loeb die de Deutschland Rallye op zijn naam wist te schrijven. In de drie edities van deze rally waaraan Loeb deelnam, ging hij met de eindzege aan de haal.

Deze keer leidde hij van begin tot eind en kwam zijn zege geen moment in gevaar. Hij verstevigt hiermee zijn leidende positie in het klassement.

In de tussenstand van het rijderskampioenschap heeft Loeb nu 76 punten verzameld, 29 meer dan de Est Markko Märtin, die op zijn beurt op de hielen wordt gezeten door Loebs teamgenoot Carlos Sainz (46 punten). De Spanjaard geldt als veteraan in de WRC-karavaan, en dat heeft alles te maken met zijn enorme staat van dienst. Tweemaal werd Sainz wereldkampioen en in Duitsland bewijst hij nog steeds een rol te kunnen spelen in de voorste gelederen. Zaterdag sluit hij af met een tweede plek, maar op zondag laat hij het teambelang prevaleren als de ontketende jonge Belg François Duval alle risicos neemt. Sainz mijdt die risicos en wordt derde. Het team van Citroën voegt maar liefst 16 punten toe aan haar totaal in het klassement voor fabrikanten.

Voorspelbaar, niet vanzelfsprekend
Het is inmiddels alweer de vijfde overwinning van Sébastien Loeb in het WRC-kampioenschap dit jaar. Zijn tegenstanders zagen deze bui al hangen, want voor het eerst dit jaar was de ondergrond asfalt in plaats van onverhard én op het Duitse asfalt was Loeb al vaker succesvol. Hij geldt in het WRC-peloton absoluut als asfaltspecialist, hoezeer hij ook tegenwoordig op onverhard terrein met de besten kan meekomen. Enige hoop kunnen zijn concurrenten putten uit Loebs startpositie: als laatste starter moet hij de modder voor lief nemen die zijn voorgangers op het parcours hebben gebracht. Het deert hem niet. Juist zijn concurrenten voor de wereldtitel laten steken vallen.

Optimistisch
Marcus Grönholm gaat er al in de eerste de beste bocht ongenadig vanaf en ook regerend wereldkampioen Solberg crasht. Loeb grijpt de koppositie op vrijdag en staat die niet meer af. Een erg belangrijke overwinning, aldus een gelukkige Loeb, want op dit moment in het seizoen is de voorsprong van 29 punten essentieel. Het is mijn derde overwinning in Duitsland en ik vind dat vooral bijzonder omdat ik hier in de buurt ben geboren en er veel vrienden en bekenden zijn komen kijken. Door de slechte weersomstandigheden op vrijdag en zaterdag was het buitengewoon moeilijk en ik ben blij dat ik zo goed ben gefinisht. Teambaas Guy Fréquelin is optimistisch, maar tegelijk ook voldoende realistisch: Het is te vroeg om te juichen. De titel hebben we nog niet en in deze sport moet je voorzichtig zijn met voorspellingen. We moeten alert blijven en constant blijven presteren.

Star of the rally
De uitstekende teamprestatie bleef niet onopgemerkt. Het team van Citroën Sport werd uitgeroepen tot Star of the rally. Juryvoorzitter Nicky Grist, voormalig navigator en wereldkampioen: De omstandigheden in Duitsland waren extreem moeilijk door de enorme regenval. Citroën heeft een foutloze prestatie geleverd en dat geldt eigenlijk al dit hele seizoen. Algemeen directeur Claude Satinet hoorde de loftuiting tevreden aan: Een goed team is essentieel. Ik ben er weliswaar van overtuigd dat wij een goed team hebben, maar het is nog prettiger als dat wordt bevestigd door een kenner.

Volgende rally: Rally Japan, 3-5 september 2004