Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 23-8-2004

Paardensport gaat over van Landbouw naar VWS

De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) gaat met terugwerkende kracht, vanaf 1 januari 2004, voor de financiële ondersteuning van haar sportactiviteiten over van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat heeft staatssecretaris Ross-van Dorp van VWS de KNHS in een brief laten weten, nadat daarover tussen VWS en LNV overeenstemming is bereikt.

De KNHS had de wens geuit voor subsidiëring van sportactiviteiten een beroep te kunnen doen op het ministerie van VWS. Tot op heden gebeurde dat op advies van VWS door het ministerie van Landbouw. De sportfederatie vindt echter dat de paardensport ook onder het ministerie van sport moet vallen. Nadat LNV haar positie ten opzichte van de paardensport had bepaald en VWS haar subsidiebeleid had herzien, is besloten tot de gewenste overgang.

Overeengekomen is dat het ministerie van LNV verantwoordelijk blijft voor de veterinaire aspecten van de paardensport en activiteiten zoals de paardenhouderij en paardenfokkerij en het dierenwelzijn.

VWS biedt, binnen de kaders van de Welzijnswet, ondersteuning voor sportactiviteiten (topsport en breedtesport) van de KNHS, zoals die ook internationaal onder de vlag van de overkoepelende wereld paardensportorganisatie F.E.I. en het IOC worden georganiseerd. Voor het jaar 2004 kan de KNHS rekenen op een totaal subsidiebedrag van 843.907 euro, waarvan het grootste deel naar de topsport gaat.