Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

23-8-2004

De staatssecretaris van VROM en de minister van Economische Zaken (EZ) hebben het `Ontwerp nationaal toewijzingsbesluit broeikasgasemissierechten 2005-2007' gepubliceerd. Het besluit kent emissierechten toe aan bedrijven en stelt daarmee vast hoeveel CO2 een bedrijf jaarlijks mag uitstoten. Het ontwerp staat tot en met 17 september 2004 open voor inspraak.

Het nationale toewijzingsbesluit stelt het totale aantal broeikasgasemissierechten vast voor de periode 2005-2007. Ook geeft het besluit aan hoeveel emissierechten in reserve worden gehouden voor nieuwe bedrijven die in deze periode opstarten en CO2 gaan uitstoten. De Nederlandse emissieautoriteit (NEa) verleent op basis van het besluit de emissierechten. Het ontwerp-toewijzingsbesluit is gebaseerd op het `Allocatieplan CO2-emissierechten 2005 t/m 2007'. Het concept van dit plan stond dit voorjaar al open voor inspraak. Na verwerking van de inspraak en na goedkeuring door de Europese Commissie is dit plan vastgesteld.

Inspraak
Het ontwerp-toewijzingsbesluit ligt tot en met 17 september ter inzage op de griffies van de provincies en in de bibliotheken van de ministeries van VROM en EZ. Ook wordt het ontwerp toegezonden aan de betreffende bedrijven en aan de Eerste en de Tweede Kamer. Inspraak is alleen mogelijk op de concrete toepassing van de algemene criteria voor toewijzing van emissierechten. De inspraak geldt niet voor de criteria voor toewijzing, de zogenaamde rekenregels uit het Allocatieplan CO2-emissierechten 2005 t/m 2007. Iedereen kan zienswijzen over de toepassing van de criteria in één of meerdere concrete gevallen indienen. De zienswijzen kunnen worden opgestuurd naar VROM of tijdens een openbare hoorzitting op 1 september 2004 worden ingediend.
Ook voor de zogenaamde opt-out-bedrijven is het van belang mee te doen aan de inspraak. Nederland heeft de Europese Commissie verzocht een aantal bedrijven tijdens de eerste planperiode van 2005-2007 buiten de EG-richtlijn Handel in broeikasgasemissierechten te houden. Deze bedrijven staan in de bijlage van het toewijzingsbesluit. Als de Commissie niet akkoord gaat met de opt-out dan krijgen deze inrichtingen alsnog emissierechten verleend.
Definitief besluit
Na sluiting van de inspraaktermijn worden de inspraakreacties verwerkt en wordt het toewijzingsbesluit vastgesteld. Dit besluit wordt toegezonden aan de betreffende bedrijven en aan iedereen die een zienswijze heeft ingediend. Het besluit wordt vervolgens ter inzage gelegd bij VROM en EZ. Belanghebbenden kunnen dan binnen zes weken beroep instellen bij de Raad van State. Het beroep heeft geen schorsende werking voor het besluit.

Meer info:

* Dossier NEa

* Download het ontwerp nationaal toewijzingsbesluit broeikasgasemissierechten 2005-2007 en de bijlage op de website van SenterNovem (onderdeel van het ministerie van Economische Zaken): www.co2-emissiehandel.novem.nl.

* Indienen van schriftelijke zienswijzen (onder vermelding van "zienswijze ontwerp nationaal toewijzingsbesluit" en het referentienummer 2004077448):
Ministerie van VROM
mw. mr. C.M. Zwartepoorte,
directeur Klimaatverandering en Industrie
IPC 650
Postbus 30945
2500 GX Den Haag

* Indienen van mondelinge zienswijzen tijdens de hoorzitting op 1 september 2004, van 14.00 tot 16.00 uur, bij SenterNovem, Catharijnesingel 59, Utrecht.