Project 100% mondelinge behandeling handelszaken
Bron: Rechtbank Almelo

Datum actualiteit: 23-08-2004

Naar aanleiding van een oproep van de Commissie Fundamentele Herbezinning Burgerlijk Procesrecht om te experimenteren met civiele procedures is de rechtbank Almelo per 1 mei 2004 gestart met het project 100% mondelinge behandeling. Dit project heeft betrekking op dagvaardingsprocedures, die in het kader van het project vrijwel als verzoekschriftprocedures worden behandeld (zie ook reglementen Almelo).

Voor het project worden inmiddels voldoende zaken onder dat regime afgedaan om daaruit te gelegener tijd conclusies te kunnen trekken over de zin of onzin van die manier van inrichting van de procedure, zodat vanaf 1 september aanstaande de procesgang weer op de oorspronkelijke manier zal plaatsvinden. Dit betekent dat per 1 september 2004 in zaken na antwoord de rechter weer per zaak zal beoordelen of de zaak geschikt is voor comparitie. Indien de zaak geschikt wordt geacht, volgt een al dan niet inhoudelijk tussenvonnis (zie ook het landelijk reglement voor de civiele rol bij de rechtbanken).

Nog niet alle tijdens het project bepaalde comparities hebben plaatsgevonden. Het project is dan ook in zoverre nog niet afgerond. Ook dient de evaluatie onder de advocatuur nog plaats te vinden. Eind dit jaar zal de rechtbank het project afsluiten en de bevindingen van betrokkenen inventariseren en bekend maken. Eigen ervaringen kunnen, desgewenst anoniem, aan de Raad van Toezicht worden doorgegeven.