Ingezonden persbericht


Huursubsidie beste remedie tegen koopkrachtverlies van lagere inkomens

De achteruitgang in koopkracht van de minima kan volgens de Nederlandse Woonbond het best worden gerepareerd met verhoging van de huursubsidie. Het overgrote deel van de lagere inkomens huurt. De Nederlandse Woonbond vraagt het kabinet daarom de huursubsidieregeling te verbeteren en de recente bezuinigingen op de huursubsidie terug te draaien. In een brief aan de ministers Zalm (Financiën), De Geus (SZW) en Dekker (VROM) stelt de Woonbond dat maatregelen in de sfeer van de huursubsidie zeer effectief en doelmatig zijn, als het erom gaat de koopkracht van de minima en lagere inkomens te verbeteren.

Maatregelen in de sfeer van de huursubsidie hebben een zeer direct effect op de koopkracht van huishoudens met een laag inkomen. Immers, maar liefst zeven van de tien huursubsidie-ontvangende huishoudens hebben een inkomen op of onder het sociaal minimum. De overige 30% heeft weliswaar een iets hoger inkomen, maar verdient nooit meer dan modaal. Vier van de tien huursubsidieontvangers zijn ouder dan 65 jaar en beschikken over alleen AOW of AOW met een (zeer) klein aanvullend pensioen.
Omdat het met name gaat om de inkomenspositie van minima en lagere inkomens, zijn huursubsidiemaatregelen bij uitstek geschikt. Gegarandeerd hebben de maatregelen alleen gevolgen voor deze inkomensgroepen, wat betekent dat het voor de overheid mogelijk is een optimaal positief effect te bereiken tegen relatief geringe kosten. Meer generieke maatregelen zijn duurder en minder effectief.

De Woonbond heeft het kabinet er in 2003 ook al op gewezen dat de korting op de huursubsidie van 12 euro per maand (oplopend tot 18 euro in 2007) een belangrijke oorzaak is van het koopkrachtverlies van de lagere inkomens. Becijferingen van het departement van SZW hebben dat beeld in een later stadium bevestigd. Woonbonddirecteur Mária van Veen: "Als er de komende jaren sprake is en blijft van een gematigd huurbeleid, kunnen de kosten van het terugdraaien van de bezuiniging op de huursubsidie beperkt blijven. Om de kosten ervan te dekken kan de recent gebleken meevaller op de huursubsidie-uitgaven worden aangewend. En natuurlijk is mogelijk de kosten te dekken middels een zeer bescheiden verhoging van het eigenwoningforfait (0,1 procent) en/of verder uitstel dan wel afstel van de invoering van de Wet Hillen. De Wet Hillen houdt in dat huiseigenaren die hun hypotheek hebben afgelost, worden vrijgesteld van het eigenwoningforfait. Beide maatregelen zouden circa 250 miljoen euro opleveren."

U.04.577
Amsterdam, 23 augustus 2004