Keuringsdienst van waren


Loodvergiftiging na gebruik Indiaas kruidenpreparaat

Aug 23 2004

De Voedsel en Waren Autoriteit ontving recent een melding van een ernstige loodvergiftiging. De VWA onderzocht de voedingssupplementen die de patiënt gebruikt had en trof in het ayurvedische kruidenpreparaat Pushapdhanwa Ras extreem hoge gehaltes lood aan. Bij gebruik volgens de aanwijzingen op de verpakking van dit preparaat krijgt iemand 300 keer de maximaal aanvaardbare dosis binnen. Het preparaat is niet vrij verkrijgbaar, maar kan door therapeuten in het ayurvedische circuit worden voorgeschreven. Gebruikers van het preparaat wordt aangeraden direct het gebruik te staken en contact op te nemen met de Warenklachtenlijn.

Om welk kruidenpreparaat gaat het?

Het gaat hier om een kruidenpreparaat dat afkomstig is uit de traditionele Indiase geneeswijze Ayurveda. Het onderzochte preparaat Pushapdhanwa Ras overschrijdt de maximaal toegestane hoeveelheid lood. Er zijn drie eerdere gevallen van loodvergiftigingen met dit preparaat in andere landen bekend. Daarnaast werden de afgelopen jaren in de Verenigde Staten 12 gevallen van loodvergiftiging met andere ayurvedische producten gemeld. De volgende preparaten bleken eerder hoge gehaltes lood te bevatten: Guglu (tabletten), Shakti (tabletten), Sundari Kalp (pillen en vloeistof), Jambrulin en producten met het ingrediënt Nag bhasma.

De VWA onderzocht in februari van dit jaar zo'n 60 verschillende kruidenpreparaten uit traditionele Oosterse geneeswijzen. Deze preparaten voldeden wel aan de veiligheidsnormen voor lood en cadmium.

Wat is het risico voor de gezondheid?

Loodvergiftiging kan bloedarmoede, buikpijn en nierfalen tot gevolg hebben en uiteindelijk in zeer zware gevallen coma en de dood.

Contact met de VWA

Heeft u een van de hierboven genoemde preparaten in huis? Neem dan contact op met de Warenklachtenlijn op telefoonnummer 0800-0488.