Gemeente Hengelo

Europees Sociaal Fonds kent gemeente en zorgsector acht miljoen euro toe

Unieke samenwerking gemeente Hengelo oostelijke zorgsector

De gemeente Hengelo heeft een ESF-subsidie van acht miljoen euro toegewezen gekregen. De gemeente heeft de aanvraag in april van dit jaar ingediend namens de zorgsector in het gebied Twente/Oost-Achterhoek. Het is de eerste maal in Nederland dat een gemeente een aanvraag van deze omvang indient en toegewezen krijgt. De subsidie financiert een regionaal plan gericht op de scholing van het zittend personeel in de zorgsector in het gebied Twente/Oost-Achterhoek. De Werkgeversvereniging Zorgsector Twente/Oost-Achterhoek is verantwoordelijk voor de uitvoering van het plan.

Het plan voorziet erin dat de komende twee jaar zon 10.000 medewerkers van zorginstellingen in de regio worden (bij)geschoold. Het gaat daarbij om verschillende soorten scholing: van zorggericht tot administratief. Met de uitvoering van het plan is een bedrag gemoeid van bijna zestien miljoen euro. De resterende acht miljoen wordt opgebracht door de zorginstellingen in de regio.

Unieke samenwerking

Deze aanpak is in meerdere opzichten uniek. De gemeente Hengelo was bereid haar expertise op het gebied van ESF-subsidies en het aanvragen daarvan, beschikbaar te stellen aan de zorgsector. Het is de eerste maal dat een gemeente een aanvraag indient voor zittend personeel in een bepaalde bedrijfstak en bovendien een regionale aanpak mogelijk maakt. De gemeente wil op deze manier actief meewerken aan de doorstroom van personeel in deze bedrijfstak om zo ruimte te creëren voor de instroom van doelgroepen vanuit het gemeentelijk arbeidsmarktbeleid. De Werkgeversvereniging heeft de opleidingsbehoefte van de zorginstellingen geïnventariseerd en gebundeld in een regionale aanvraag. De vereniging verzorgt ook een deel van de administratie die voortvloeit uit het ESF-project om zo de afzonderlijke zorginstellingen te ontlasten. Deelnemende zorginstellingen zijn: de algemene ziekenhuizen, een aantal verpleeg- en verzorgingshuizen, meerdere thuiszorginstellingen en enkele instellingen werkzaam in de GGZ.

Nieuwe ESF-aanvragen

De Werkgeversvereniging en de gemeente Hengelo hebben de intentie uitgesproken om nauw samen te gaan werken bij de opzet en uitvoering van verdere plannen op het gebied van arbeidsmarktbeleid. Dit bij voorkeur in regionaal verband. Er zijn twee nieuwe ESF-aanvragen in voorbereiding. De eerste betreft een aanvraag gericht op de scholing en toeleiding van werkzoekenden naar de zorgsector. Daarnaast bereidt de Werkgeversvereniging een ESF-aanvraag voor gericht op onder meer versterking van de activiteiten gericht op ziekteverzuim en reïntegratie in de zorgsector. Ook de scholing van medewerkers op HBO-niveau zal daarin worden meegenomen. De nu toegekende subsidie beperkt zich tot scholing van medewerkers tot op MBO-niveau.

Geen gerelateerde pagina's