Gemeente Heeze-Leende


Managementrapportage 2004

Gedurende een begrotingsjaar van de gemeente komt een vijftal financiële documenten aan bod.

De begrotingscyclus start met het opstellen van een kadernota, waarna de gemeenteraad vervolgens de begroting vaststelt. Hierna volgt een managementrapportage (voorheen kredietrapportage) en de cyclus sluit af met een jaarrekening en een jaarverslag. In september en oktober behandelen de Controle commissie en de gemeenteraad de management-rapportage.

In de managementrapportage 2004 staat het college stil bij de stand van zaken van de uitvoering van de programmabegroting tot aan 1 juli 2004. Op basis van de managementrapportage stuurt het college, indien nodig, de verschillende programmas uit de begroting bij.

De managementrapportage sluit voor de begroting 2004 met een financieel tekort van ruim 347.000,-. De belangrijkste oorzaken van dit tekort zijn een structureel lagere gemeentefondsuitkering van 298.000, - en structureel hogere uitgaven voor de WVG (Wet Voorzieningen Gehandicapten) van 137.000, -.
Het ontstane tekort dient het college binnen de begroting 2004 op te vangen. Een gedeelte van dit bedrag kan ze ondervangen door benutting van de post onvoorziene uitgaven. Daarnaast zal het college een aantal voorgenomen investeringen in 2004 niet tot uitvoering brengen, waardoor het tekort verder tot mindering kan worden gebracht. Dit neemt niet weg dat er een tekort resteert van 145.000, -. Het college zal de programmabegroting 2004 met dit bedrag moeten bijstellen. Hiertoe onderneemt ze op korte termijn actie.

Het college legt de managementrapportage op 8 september ter advisering voor aan de commissie Controle. De gemeenteraad stelt de rapportage op 4 oktober vast.