Gemeente Heeze-Leende


Handhavingprogramma Heeze-Leende krijgt vorm.

Handhavingprogramma Heeze-Leende krijgt vorm. Handhaving heeft altijd een belangrijk onderdeel van de reguliere gemeentelijke taken uitgemaakt. Ook in Heeze-Leende.

Niet voor niets is in 2001 de nota Handhaving, een zaak van ons allen vastgesteld. Naar aanleiding van grote rampen als in Enschede en Volendam richten zowel de landelijke overheid als burgers steeds meer hun aandacht op handhaving van regels. Dit vraagt om een andere gestructureerde benadering van handhavingvraagstukken: het werken volgens een handhavingprogramma.

In 2003 heeft de gemeente een stap voorwaarts gemaakt in de kwaliteitsverbetering van handhaving; er is een verbeterplan Professionalisering Handhaving vastgesteld. Het doel van dit verbeterplan: opzetten en implementeren van een integraal handhavingsprogramma. Met dit plan voldoet de gemeente aan de kwaliteitscriteria van het Ministerie van VROM per 1 januari 2005. Maar met dit plan alleen is de gemeente er natuurlijk niet. Aan de hand van het plan is een stappenplan opgesteld dat begin 2004 al deels tot uitvoering is gebracht. Een projectstructuur en een visie ten aanzien van handhaving zijn de eerste resultaten. Nu is het tijd voor de vervolgstap: het inventariseren van handhavingtaken en het prioriteren met behulp van een risicoanalyse. Deze stappen komen tot uiting in een nota die de gemeenteraad in oktober zal vaststellen.

De gemeente heeft op heel veel terreinen handhavingtaken, denk aan de beleidsvelden afval, belastingen, bouwen, drugsoverlast, evenementen en markten, parkeren en verkeer, toerisme en recreatie, leerplicht brandveiligheid en natuurbeheer. De gemeente kan niet alles tegelijk handhaven. Ze moet prioriteiten stellen. Daarom kijkt de gemeente naar de beleidsvelden met de grootste risicos. Aan de hand van een aantal criteria (o.a. schade, gezondheid, veiligheid, leefbaarheid en natuur) zijn de verschillende beleidsvelden getoetst. De toetsing wijst uit dat de beleidsvelden bestemmingsplannen,
brandveiligheid/gebruiksvergunningen, evenementen en markten, bouw, horecabeleid en milieuvergunningen/meldingen binnen de gemeente Heeze-Leende de hoogste prioriteit hebben. De overige beleidsvelden zijn ingedeeld naar gemiddelde en lage prioriteit.

De komende maanden zal de gemeente de beleidsvelden nader uitwerken in de vorm van een handhavingprogramma: het uiteindelijke doel van het professionaliseringstraject.

Bestuursdwang
Het komt wel eens voor dat bij overtreding van de spelregels, de overtreder niet ingaat op herhaalde verzoeken tot naleving van de regels. Hierdoor moet de gemeente soms uiteindelijk bestuursdwang toepassen, wat veelal inhoudt dat de overtreder een boete zal moeten betalen. Voordat het zover komt doorloopt de gemeente een groot aantal stappen. In het kader van de professionalisering van de handhaving heeft de gemeente een stappenplan opgesteld dat een leidraad biedt voor het op juiste wijze toepassen van dit bestuurlijke sanctiemiddel.