Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Vrijschrift/FFII --

23/08/04

EZ misleidt Kamer voor de tweede maal in dossier softwarepatenten.

Amsterdam. Het ministerie van Economische Zaken heeft de Kamer voor de tweede maal op het verkeerde been gezet. De tweede keer, pikant genoeg, tijdens het debat over een motie waarin vastgelegd werd dat de Kamer verkeerd geïnformeerd werd.

Na de Kamer op 10 mei op het verkeerde been gezet te hebben, stemde minister Brinkhorst tijdens de Raad van Ministers van 18 mei 2004 in met een voorstel dat patentering van software mogelijk maakt. De Kamer, geschrokken, nam op 1 juli de motie Van Dam aan, waarin zij vaststelt verkeerd geïnformeerd te zijn en de minister vraagt de uitgebrachte stem niet te bekrachtigen. De Kamer vreest "uitwassen' bij de patentering van software. Empirisch onderzoek toont aan dat softwarepatenten de innovatie schaden.

Tijdens het debat over de motie trachtte het ministerie van EZ de Kamer voor de tweede maal op het verkeerde been te zetten. Op 18 mei kwam een niet-bindend politiek akkoord tot stand, een voorstadium van een bindend gemeenschappelijk standpunt. Tijdens het debat over de motie noemde Staatssecretaris Van Gennip het bereikte politieke akkoord stelselmatig (8 maal) een gemeenschappelijk standpunt. Dit is een misleidende voorstelling van zaken die tot de onjuiste indruk kan leiden dat de uitgebrachte stem bindend was en dat er een nieuwe stemming nodig is om de stem te herzien.

Bovendien leidde deze verkeerde voorstelling van zaken tot loze toezeggingen. Steun onthouden aan het gemeenschappelijk standpunt is betekenisloos, het gaat de Kamer er ten slotte om dat Nederland niet bijdraagt aan het tot stand komen van een gemeenschappelijk standpunt. De Kamer wil dat de uitgebrachte stem niet bekrachtigd wordt.

Opvallend is ook dat de ontkenning van de mogelijkheid de stem te herzien regelrecht ingaat tegen het "Protocol betreffende de rol van de nationale parlementen in de Europese Unie" dat er expliciet voor bedoeld is de nationale parlementen de mogelijkheid te geven invloed uit te oefenen op het Europese besluitvormingsproces. Het protocol is een belangrijk instrument om het democratische tekort in Europa te verminderen, het verdient ondersteuning, en beslist geen aantasting.

De staatssecretaris week een maal af van haar tekst. Hierdoor zegde zij uiteindelijk toch toe de stem niet te bekrachtigen. Er staat in de Handelingen: "... en om met ingang van heden onze steun aan het huidige Raadsvoorstel te onthouden. Indien een Kamermeerderheid de motie steunt, ben ik natuurlijk bereid dat te doen. Wat dat betreft laat ik het oordeel over deze motie aan de Kamer over.''

Vrijschrift/FFII schreef de minister en staatssecretaris van EZ een brief waarin zij herinnerd worden aan deze toezegging. Tevens wijst Vrijschrift/FFII op het Protocol betreffende de rol van de nationale parlementen in de Europese Unie, dat tot stand kwam in de tijd dat de minister lid was van het Europees Parlement.

Ook stelt Vrijschrift/FFII dat het redelijk is de termijn van 6 weken die in het protocol genoemd wordt met enkele weken te verlengen omdat veel parlementen met reces waren op het moment dat de vertalingen gereed kwamen.

Vrijschrift/FFII maakte een een uitgebreide analyse over de besluitvorming rond de richtlijn softwarepatenten, waaruit blijkt dat de Kamer meerdere malen verkeerd geïnformeerd werd en twee maal op het verkeerde been gezet. In deze analyse, "Octrooien op software werpen hun schaduw vooruit", staat ook een hoofdstuk over de rol van Buitenlandse Zaken. Tevens maakt een "Herzie de Stem HowTo" deel uit van het dossier.

Referenties

Brief aan minister en staatssecretaris EZ:
http://www.vrijschrift.nl/Members/awessels/vrijschrift.nl_EZ040819

Octrooien op software werpen hun schaduw vooruit:
http://www.vrijschrift.nl/Members/awessels/vrijschrift.nl_misleiding-kamer.pdf

Overzicht van studies: http://www.elis.ugent.be/~jmaebe/swpat/nlstudies

Een treffende illustratie: http://webshop.ffii.org

Contact

Ante Wessels
ante@vrijschrift.nl
Tel 06 100 99 063

Ir. Arend Lammertink:
arend@vrijschrift.nl
tel. 06 5425 6426

Over FFII -- http://www.ffii.be, http://www.ffii.nl, http://swpat.ffii.org

De Stichting voor een Vrije Informatie-infrastructuur (Foundation for a Free Information Infrastructure, FFII) is een non-profit organisatie die bezig houdt met bewustmaking rond gegevensverwerking. FFII ondersteunt de ontwikkeling van openbare informatiegoederen gebaseerd op auteursrecht, vrije concurrentie en open standaarden. Meer dan 400 leden, 1000 bedrijven en 60.000 sympathisanten hebben FFII de toestemming gegeven hen te vertegenwoordigen in het publieke debat over exclusieve rechten (intellectuele eigendom) op het gebied van software.

Over Vrijschrift -- http://www.vrijschrift.nl

De doelstelling van stichting Vrijschrift is het bevorderen, het stimuleren en het beschermen van digitaal publiceerbare goederen met een niet eigendomsmatig karakter. Vrijschrift tracht maatschappelijke bewustwording te realiseren van de oude cultuur van ontwikkelen, publiek delen en gemeenschappelijk baat hebben daarvan. Bescherming van het publieke domein is van groot economisch en maatschappelijk belang en vormt een belangrijke activiteit. Internationaal wordt samengewerkt met ffii.org, fsf.org, gutenberg.net en vele andere organisaties.