Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 23 augustus 2004


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1.


Hebt u kennisgenomen van de beweringen van de directeur van het Nederlands Vaccin Instituut prof.dr.B. van der Zeijst namelijk dat de miljoenen euro s die de minister van VWS gaat uittrekken voor een nieuw, buitenlands vaccin niet goed besteed geld is ? 1


2.


Klopt volgens u de bewering dat het geld dat u gaat uittrekken voor een nieuw kinkhoestvaccin niet goed besteed geld is ? Zo nee, waarop baseert de directeur van het NVI zijn bewering?


3.


Wat is uw mening over de aantijgingen van de directeur van het NVI aan het adres van de Gezondheidsraad namelijk dat de Gezondheidsraad met het uitbrengen van haar advies Vaccinatie tegen kinkhoest veel onrust bij de ouders is ontstaan, dat de Gezondheidsraad veel schade heeft aangericht en dat dit de raad valt te verwijten?


4.


Deelt u de mening dat met deze aantijgingen de integriteit van de Gezondheidsraad wordt aangetast? Vindt u het acceptabel dat de directeur van het NVI, een advies orgaan dat zijn advies op wetenschappelijke inzichten baseert op deze wijze in twijfel wordt getrokken?


5.


Bent u het met mij eens dat de aantijgingen van de directeur van het NVI in de lijn passen van de eerdere verdachtmaking van belangenverstrengeling van uw departement aan het adres van de Gezondheidsraad in verband met het advies over prenatale screening?


6.


Deelt u de mening dat de onrust bij ouders over het kinkhoest vaccin vooral is ontstaan door het beleid van het NVI en de vertraging die het NVI heeft opgelopen bij het ontwikkelen van het nieuwe kinkhoestvaccin?


7.


Wie is uiteindelijk verantwoordelijk voor het Rijksvaccinatieprogramma is het de minister of prof.dr.B. van der Zeijst?


1. Trouw 21 augustus 2004