Nederlandse Politiebond


NPB: onbevoegd gebruik van bean- bags uit den boze

Gepubliceerd: maandag 23 augustus 2004.

Afgelopen weekend heeft in Woerden een lid van een Rotterdams arrestatieteam een verdachte bij zijn aanhouding beschoten en geraakt met een zogeheten 'bean-bag'. Dit is een zakje van 5 bij 5 cm, gevuld met zeer kleine metalen balletjes - een soort hagel, maar dan nog fijner. Een bean-bag wordt afgeschoten met een wapen waarmee ook traangasgranaten kunnen worden afgevuurd. Het gebruik van dergelijke projectielen door politieambtenaren is niet goedgekeurd door de Nederlandse politieministers: de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie. Feitelijk is het gebruik van bean-bags door de Rotterdamse collega dan ook 'illegaal', aldus NPB-voorzitter Hans van Duijn.

Het voorval in Woerden roept een hoop vragen op. Zo wordt het gebruik van bean-bags verdedigd door te wijzen op de toestemming die het Openbaar Ministerie daarvoor gegeven heeft. Maar vertegenwoordigers van het OM zijn daartoe zoals gezegd helemaal niet bevoegd.

Proef
Ook is inmiddels boven water gekomen dat in 2002 binnen de Nederlandse politie een experiment is uitgevoerd met het gebruik van bean-bags en dat daarover in 2003 een rapport is uitgebracht. Inmiddels heeft de minister van BZK de Raad van Hoofdcommissarissen om een beleidsadvies over dit onderwerp gevraagd.

Dit alles heeft plaatsgevonden zonder dat de minister de NPB en de andere landelijke politiebonden daarvan op de hoogte heeft gesteld en voor overleg heeft uitgenodigd: een zeer ongebruikelijke gang van zaken.

De NPB heeft hiervan dan ook met grote verbazing kennisgenomen en inmiddels bij de minister van BZK aangedrongen op een duidelijke veroordeling van het onbevoegde gebruik van bean-bags. Het kan best zijn dat het uitrusten van agenten met deze zakjes hagel een nuttige en verdedigbare ontwikkeling is. Zolang echter het gebruik nog niet officieel is toegestaan door de politieministers, mogen agenten er niet mee uitgerust en ingezet worden. Dat komt er immers op neer dat de betrokken medewerkers zonder voldoende juridische bescherming op pad gestuurd worden. Gaat vervolgens bij het onbevoegde gebruik van de bean-bags iets mis, dan zijn de agenten in kwestie persoonlijk aansprakelijk voor de gevolgen.

Uiteraard is het laatste woord over deze kwestie nog niet gezegd. De NPB zal het onderwerp prominent op de agenda zetten voor eerstvolgende maandelijkse overleg tussen de minister van BZK en de vier landelijke politiebonden. Dat overleg vindt plaats op donderdag 16 september. Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 23 08 2004 NPB