Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

verstand boven regelzucht

Gezond verstand boven regelzucht

23 augustus 2004

De Graaf en Cohen willen snel praktische oplossingen voor praktische problemen in Amsterdam

Tijdens een werkbezoek aan Amsterdam kondigde minister de Graaf (BVK) aan haast te maken met het zoeken naar praktische oplossingen voor praktische problemen bij Rijks- en gemeentelijke overheid. "Gezond verstand boven regelzucht is nodig om de problemen in de grote steden aan te pakken". Burgemeester Cohen sloot zich hierbij enthousiast aan.

In een eerste reactie op een eerder door Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht gestuurde brief met tien actiepunten zegt minister de Graaf voldoende aanknopingspunten te zien om met zijn collega's in het kabinet aan de slag te gaan.
---

Die actiepunten behelsden onder meer mogelijkheden voor het experimenteren met de wet werk en bijstand, uitbreiding van heroïne-experimenten, het recht om zelf te bestraffen en te beboeten door de officier van Justitie en een vereenvoudiging en verbetering van de Algemene Wet Bestuursrecht. De steden kunnen in het najaar een concrete kabinetsreactie tegemoet zien. Minister De Graaf en burgemeester Cohen spraken verder af, dat als rijksregels een doeltreffende aanpak van lokale problemen in de weg staan, het kabinet deze regels zo mogelijk zal wegnemen.

Tijdens het werkbezoek is specifiek aandacht besteed aan de vernieuwende aanpak van Amsterdam op terreinen als de `crisisopvang voor mensen met acute psychische problemen' en de samenwerking tussen de dienst Werk en Inkomen en het Centrum voor Werk en Inkomen. Volgens De Graaf sluiten deze initiatieven van Amsterdam prima aan bij zijn plannen om de overheid beter te laten presteren, zoals opgenomen in het programma `Andere Overheid'.

Minister De Graaf heeft de gemeente Amsterdam toegezegd de Amsterdamse aanpak van de jeugdcriminaliteit financieel te ondersteunen. De Amsterdamse aanpak kenmerkt zich door werkprocessen slimmer in te richten en de maatschappelijke problemen centraal te stellen. Amsterdam kampt met circa 1.500 jongeren van 12 tot 25 jaar die verantwoordelijk zijn voor het stelselmatig plegen van een groot aantal ernstige delicten, waaronder gewapende overvallen, diefstal en verkrachting. Amsterdam wil dit aantal probleemjongeren in 2006 met 25% hebben verminderd. Burgemeester Cohen geeft persoonlijk leiding aan een projectgroep die door middel van een geïntegreerde aanpak van de zorg-strafrecht en hulpverleningsketens dit aantal in 2006 te realiseren.

---

---

---

---