Gemeente Oirschot

Aanleg faunapassage in Westelbeers

Maandag 23 augustus 2004 zijn de werkzaamheden voor de aanleg van de faunapassage in de Broekeindsedijk gestart. Door de aanleg van deze tunnel wordt de Broekeindsedijk passeerbaar voor kleine én grotere dieren. Tijdens de werkzaamheden is de weg afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De werkzaamheden zullen tot eind oktober 2004 duren.

Verbinding van natuurgebieden

De Broekeindsedijk isoleert de Landschotse Heide en het dal van de Groote Beerze van elkaar. Hierdoor wordt de vorming van een goed functionerend, groot aaneengesloten natuurgebied gehinderd. Toch is het belangrijk dat er tussen de twee natuurgebieden vrije uitwisseling kan plaatsvinden van grote grazers en van kleine, in het wild levende zoogdieren, amfibieën en reptielen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de aanleg van de passage, een tunnel van 3 meter hoog en 5 meter breed. Daarnaast is de tunnel belangrijk vanuit veiligheidsoverwegingen. Zonder voorzieningen zijn er namelijk, zeker na de beoogde ontwikkeling van de natuurgebieden aan weerszijden van de Broekeindsedijk, in de nabije toekomst relatief veel verkeersslachtoffers te verwachten.

Projectpartners

De faunapassage in de Broekeindsedijk is een gezamenlijk project van de gemeente Oirschot en de terreinbeheerder Brabants Landschap. Met de aanleg van de tunnel wordt uitvoering gegeven aan het provinciaal beleid, dat gericht is op ontsnippering van gebieden. Het project wordt mogelijk gemaakt met financiële steun van Brabant Water, de Nationale Postcode Loterij, de reconstructiecommissie Beerze-Reusel en de provincie Noord-Brabant.

Verkeersmaatregelen

Tijdens de werkzaamheden, die tot eind oktober zullen duren, is de Broekeindsedijk afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Vanuit Diessen wordt het verkeer omgeleid via Middelbeers en de Ir. Van Meelweg richting Hapert. Vanuit Hapert wordt het verkeer omgeleid via de Mr. Van Hasseltweg en Middelbeers richting Diessen. Voor wandelaars en fietsers worden ter plaatse voorzieningen getroffen.