Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)


IJmuiden, 23 augustus 2004
PERSBERICHT: Doop nieuwe reddingboot voor KNRM-reddingstation Vlieland

Reddingboot Huibert Dijkstra van het type Atlantic 75

De reddingboot Huibert Dijkstra van het reddingstation Vlieland van de Koninklijke Nederlands Redding Maatschappij (KNRM) wordt op 9 oktober gedoopt. De reddingboot Huibert Dijkstra is van het type Atlantic 75. Met de doop wordt de Huibert Dijkstra ook officieel overgedragen aan het reddingstation. De aanschaf van de reddingboot werd bekostigd uit een nalatenschap van de heer Huibert Dijkstra. Op diens verzoek is de reddingboot naar hem vernoemd. De doop vindt plaats op het reddingstation Vlieland en wordt verricht door mevrouw D. Kuiper-Brouwer.

De indienststelling van de Huibert Dijkstra maakt deel uit van het vlootplan van de KNRM. Het vlootplan is ondermeer gebaseerd op een noodzakelijke gereddencapaciteit. De Huibert Dijkstra vervangt op Vlieland de reddingboot Leng van het type Float 500. De Leng had plaats voor vijf geredden, de Huibert Dijkstra heeft een gereddencapaciteit van twaalf personen. Door op alle Waddeneilanden de reddingboten van het type Float 500 te vervangen door een Atlantic 75, wordt de totale gereddencapaciteit in het Waddengebied aanzienlijk vergroot.

Naast een grotere gereddencapaciteit beschikt de Atlantic 75 ten opzichte van de Float 500 ook over meer motorvermogen, een grotere zeewaardigheid en meer vaarcomfort voor de bemanning. Tegelijkertijd behoudt de Huibert Dijkstra de voordelen van de kleine Float 500, te weten een geringe diepgang en een hoge snelheid. Deze aspecten maken het wenselijk dat de Waddeneilanden naast een grote reddingboot worden uitgerust met een tweede, kleinere reddingboot.

Achtergrondinformatie reddingboottype Atlantic 75 De Atlantic 75 is een rubberboot met vaste polyester romp met een lengte van 7,50 meter, een breedte van 2,64 meter en een diepgang van 0,70 meter. De twee motoren van elk 75 pk geven de reddingboot een maximum snelheid van 32 knopen. Aan boord is plaats voor drie bemanningsleden en negentien geredden.
De Huibert Dijkstra is uitgerust met twee marifoons, een kaartplotter met GPS, een echolood, een portofoon en een kompas. De belangrijkste inventaris zijn een EHBO-uitrusting, twee zoeklichten, ankergerei, een stopzak, sleeptrossen en parachutefakkels. De boot is in geval van kapseizen zelfrichtend.

Achtergrondinformatie reddingstation Vlieland
Het reddingstation Vlieland beschikt tevens over de all-weather reddingboot Graaf van Bylandt. Beide reddingboten worden uitsluitend door vrijwilligers bemand.
De reddingboot Huibert Dijkstra ligt al enige tijd op Vlieland om de bemanning in de drukke zomerperiode veel te kunnen laten varen met de boot. De reddingboot heeft daardoor al enige acties op haar naam staan.

EINDE PERSBERICHT