Openbaar Ministerie

Persberichten

Den Haag, 23 augustus 2004

Geen vervolgonderzoek naar lekken uit Delftse gemeenteraad

De hoofdofficier van justitie in Den Haag heeft besloten geen verder onderzoek te laten verrichten naar het lekken van geheime informatie uit de Delftse gemeenteraad.

Op 27 mei 2004 besprak de Delftse raad in een besloten vergadering de voordracht van de vertrouwenscommissie die was ingesteld om te komen tot de benoeming van een nieuwe burgemeester. Daags na de vergadering verscheen in de Delftse Courant een artikel waarin details van de besloten raadsvergadering bekend werden gemaakt. Op 28 juni 2004 deed de vice-voorzitter van de Delftse raad aangifte van schending van de geheimhoudingsplicht (artikel 272 Wetboek van Strafrecht).

Aangezien bij de vertrouwelijke raadsvergadering zon 45 raadsleden, leden van het college en ambtenaren aanwezig waren heeft de hoofdofficier van justitie eerst aan Politie Haaglanden de opdracht gegeven een kort, verkennend onderzoek uit te voeren. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat er thans onvoldoende opsporingsindicaties zijn die verder onderzoek rechtvaardigen.

De omstandigheid dat met het lekken niet de identiteit van andere kandidaat-burgemeesters bekend zijn gemaakt heeft mede geleid tot de beslissing niet een nader onderzoek in te stellen.